1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Novinari se žalili sudu na Evropski parlament

Novinari se žalili sudu na Evropski parlament

Evropski sud pravde

Evropski novinari, njih 29, podneli su Evropskom sudu pravde 27 tužbi protiv Evropskog parlamenta koji je navodno odbio da im da informacije o tome kako evroposlanici troše novac.

Novinari ističu da ne traže podatke o tome kako poslanici EP troše svoje plate, već kako troše novac poreskih obveznika koji dobijaju na ime raznih troškova preko plate. Parlament je odbio zahtev novinara pozivajući se na zaštitu podataka ali novinari ukazuju da to odbijanje nema uporište ni u jednom evropskom zakonu. EP, smatra grupa novinara, ne kontroliše kako treba potrošnju evroposlanika a javnost ima pravo da nadgleda potrošnju te institucije.

U 2014. Parlament je imao budžet od 1,75 milijardi evra od čega je 27% ili 474 miliona potrošeno na poslanike. Ta suma uključuje plate, troškove putovanja, kancelarija i plaćanje ličnih pomoćnika.

Mesečno Parlament troši 3,2 miliona evra samo na naknade za troškove i niko ne nadgleda tu potrošnju, kaže Anuška Delić, jedna od 29 novinara koji su tražili od EP da im otkrije informacije.

Novinari koji dolaze iz svake članice EU udružili su se i tražili kopije izveštaja o potrošnji za četiri godine. Posebno su bili zainteresovani za dokumenta o novcu koji evroposlanici dobijaju "preko plate", uključujući za razne troškove, nakanade za putovanja, dnevnice i finansiranje osoblja.

Međutim, Evropski parlament odbio je da razotkrije te podatke u javnosti zbog zaštite privatnosti.

Advokat novinara, bivša slovenačka komesarka za informacije Nataša Pirs Musar, uverena je da "propisi o zaštiti ličnih podataka nisu pravilno interpretirani i da je odbijanje pristupa traženim dokumentima neopravdano".

"Mi ne tražimo podatke o tome kako evroposlanici troše svoje plate … nego informacije o tome kako troše dodatne isplate koje dobijaju na plate i to samo o ekstra isplatama koje se samo njima isplaćuju za ostvarivanje profesionalnih javnih ovlašćenja kao izabranim predstavnicima evropskih građana", kazala je Delić.

U 2014. su naknade za opšte troškove dostigle 4.299 evra mesečno i pokrivale su troškove za kancelarije poslanika, telefonske račune i kompjutere. Evroposlanicima koji nisu bili na polovini plenarnih sednica, te naknade su prepolovljene.

Evroposlanici mesečno imaju i 21.349 evra za plaćanje svojih pomoćnika. Istovremeno EP nastoji da zaustavi zapošljavanje prevelikog broja pomoćnika.

"Evropska javnost ima pravo da zna kako se troši gotovo pola milijarde evra njihovih poreza. Međutim, evroposlanici, koji su jedini izabrani predstavnici evropskih građana, odbijaju da regulišu to pitanje", navodi se u saopštenju grupe novinara.

U Evropskom parlamentu kažu da još nisu dobili nikakvu žalbu i pojašnjavaju da EP odlučuje o zahtevima za pristup dokumentima vodeći u punoj meri računa i o transparentnosti i o zaštiti podataka.

"Još nismo obavešteni. Međutim, pošto to pitanje ide na sud, Parlament će se uzdržati od daljih komentara", kazao je za EurActiv.com portparol EP.

Prema mišljenju novinara, Parlament opravdava svoje odbijanje da pruži informacije time da nema relevantna dokumenta o tome kako poslanici troše naknade.

Činjenica je da EP jednostavno ne kontroliše kako treba potrošnju evroposlanika, ističu novinari. Oni naglašavaju da je pravo javnosti da zna i nadgleda javnu potrošnju te institucije.

Evroposlanicima se navodno savetuje da otvore posebne bankarske račune za mesečne naknade za opšte troškove kako bi se omogućila transparentnost potrošnje.

"Tražili smo od Parlamenta kopije bankarskih dokumenata ali su nam rekli da oni ne drže takve dokumente", kazala je Delić.

"Odbijanje pristupa traženim dokumentima zapravo daje poslanicima pravo na tajnu potrošnju javnih finansija i pun imunitet od javnog nadzora. Mi tvrdimo da razlozi navedeni novinarima za uskraćivanje zahtevanih podataka nemaju osnova u evropskoj regulativi", zaključila je Pirc Musar.
 

Afera sa internet trolovima
 
Među medijima koji tuže EP je i bugarski istraživački sajt Bivol. Taj sajt je otkrio da je evroposlanica Ilijana Jotova koristila sredstva Evropske unije da plati kompaniji za odnose sa javnošću u Bugarskoj kampanju protiv komesarke Kristaline Georgijeve koja se vodila korišćenjem internet "trolova".

Jotova je priznala da je račun od 4.000 evra poslala EP da plati bugarskoj kompaniji ali je tvrdila da je taj novac bio za istraživanje a ne za kampanju napada na evropsku komesarku.

U to vreme je Euractiv.com tražio od EP informaciju da li je račun plaćen i, ako nije, da li plaćanje može da bude odbijeno zbog sumnji oko svrhe za koju je novac.

Parlament je odgovorio da ne daje informacije o finansijskim poslovima evroposlanika pojedinačno.

Izvor: euractiv.com 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…