Novinari pozvali Vučića da shvati koliko je rizično sputavati istinu

Grupa novinara uputila je otvoreno pismo i pozvala premijera Aleksandra Vučića da dok bude razgledao izložbu "Necenzurisane laži", pokuša da shvati koliko je "rizično sputavati istinu, plasirati laži i ohrabrivati agresivnost prema svima koji iskazuju javno drugačije stavove i ubeđenja".  

U pismu, koje su potpisali Predrag Koraksić Corax, Dušan Petričić, Dušan Mašić, Olja Bećković, Dragoljub Draža Petrović, Nikola Tomić, Žarko Jokanović, Vukašin Obradović, Tanja Jordović, Slaviša Lekić, Slobodan Georgijev, Marko Somborac i Branko Čečen, stoji da je istina ključna za svakoga ko želi da bude novinar, jer istine nema bez kritike.

"Proglašavati istinu i kritiku za laž pogubno je za slobodu izražavanja, državu, društvo u celini. Još je opasnije, u politički raspolućenoj Srbiji, praviti svojevrsne spiskove kritički nastrojenih novinara i novinarki. Izložba 'Necenzurisane laži'‚ je ogledalo vlasti, a ne nas, eksponata‚", stoji u pismu.Kako se navodi, odgovornost je na "istinskom autoru postavke" Aleksandru Vučiću, i to prema građanima Srbije, budući da odnos predsednika najjače i najuticajnije stranke prema istini i kritici, opredeljuje pravac u kojem će se srpsko društvo kretati.

"Ubeđeni smo, da svako od nas na svoj način doprinosi demokratskom razvoju Srbije i to ćemo i ubuduće činiti. Bilo bi korisno kada bi to konačno shvatio i Aleksandar Vučić, zbog sebe, zbog novinara i novinarki, zbog građana Srbije", navodi se u pismu.

Predsednik Vlade Srbije najavio je da će danas posetiti izložbu "Necenzurisane laži", koja je otvorena 18. jula i na kojoj su predstavljene naslovne strane, izvodi iz štampe i televizijske emisije, koje se odnose na Vučića i Srpsku naprednu stranku.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…