Novinari pisali Vučiću: Od Vas i ministara zahtevamo…

Novinari okupljeni u inicijativi "Novinari ne kleče" zatražili su od premijera Aleksandra Vučića striktno poštovanje zakona koje je izglasala skupštinska većina, kao i da u način rada Vlade uvede promene koje će obezbediti da prestane praksa koja je dovela novinare i medije u trenutnu nepodnošljivu situaciju.

Za težak položaj medijskih radnika i katastrofalno stanje u oblasti javnog informisanja, gde se sistematski suzbija svako istinito i pravovremeno informisanje građana o pitanjima koja su za njih najvažnija, kriva su loša zakonska rešenja ove i prethodnih vlada, navodi se u pismu Vučiću.

Tome je još više doprinela samovolja izvršne vlasti, odsustvo vladavine prava i tolerisanje nezakonitog ponašanja i uticaja na medije nosilaca vlasti, vlasnika i menadžmenta medija i različitih moćnih interesnih grupa, dodaje Inicijativa.

Od Vučića zahtevamo i da odmah obavesti javnost o svim svojim ličnim, porodičnim, poslovnim ili političkim vezama sa vlasnicima agencija za oglašavanje i trgovinu reklamnim prostorom i vremenom, traže novinari.

Od ministra za rad i socijalna pitanja Aleksandra Vulina novinari traže da se inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju zaposlenih u privatizovanoj RTV Pančevo da potpišu prostupnice za Srpsku naprednu stranku pod pretnjom otkaza.

Od Vulina se traži i da se utvrdi u kojim sve medijima se mesecima ne isplaćuju zarade, isplaćuju zarade niže od minimalne cene rada i u kojima se ne plaća prekovremeni, noćni i rad praznikom.

Od ministra privede Željka Sertića novinari zahtevaju da se preduzmu hitne mere kako bi se sprečilo gašenje medija čija privatizacija nije uspela dok se ne sprovede proces besplatnih akcija zaposlenima koji su za to zainteresovani.

Ministarstvo bi trebalo da ispita da li su kupci medija u nedavno završenoj privatizaciji izvršili svoje ugovorne obaveze, pre svega da li su dostavili bankarske garancije, pa ukoliko nisu, da kupoprodajne ugovore raskine, a akcije tih medija podeli zaposlenima, dodaje se u zahtevima novinara.

Novinari od ministra finansija Dušana Vujovića zahtevaju da odobri nalog budžetskoj inspekciji da izvrši kontrolu zakonitosti dodele novca iz budžeta lokalne samouprave medijima neposredno pred privatizaciju ili posle privatizacije, protivno Zakonu o informisanju i medijima.

Od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića tražimo da ubuduće ni na koji način ne komentariše istrage koje su u toku i da podatke o tim istragama ne zloupotrebljava u političke svrhe, već da ostavi zakonom predviđene istražne organe da bez političkih pritisaka rade svoj posao, ističe se u saopštenju.

Tražimo da organi unutrašnje kontrole ovog ministarstva odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju, da istraže ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije ovog ministarstva da bi ti podaci bili upotrebljeni u medijskom progonu određenih ličnosti.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova tražimo da ispita da li u ponašanju agencija za oglašavanje i trgovinu oglasnim prostorom ima elemenata krivičnog dela ucene.

Tražimo i dalje da potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović obavesti javnost o koracima koje je, kao predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, preduzela da bi stekla uvid u stanju rodne ravnopravnosti u resoru koji je vodio Bratislav Gašić, budući da postoje jasni dokazi o njegovim seksističkim stavovima.

Od ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca zahtevamo da prati rad navedenih članova Vlade na ispunjenju naših zahteva, da koristeći sva zakonska sredstva koja mu stoje na raspolaganju kao i sav lični uticaj koji ima, insistira da ti zahtevi budu ispunjeni što je pre moguće, ističe se u zahtevima Inicijative.

Od Tasovca se traži da pokrene procedure za ustanovljavanje disciplinskih mera za državne službenike koji na pitanja novinara ne odgovore bez izuzetka, pravovremeno, tačno i iscrpno.

Tasovac bi trebalo da što pre obavesti javnost kako je moguće da novi Zakon o oglašavanju ne previđa mere za sprečavanje monopola na tržištu oglašavanja, sprečavanje zloupotreba i uticaja oglašivača na uređivačku politiku medija, kao i zabranu povezanosti nosilaca državnih funkcija sa agencijama za oglašavanje i trgovinu oglasnim prostorom, ukazuju novinari.

Obaveštavamo ministra da ćemo uskoro zvanično zatražiti da obavi razgovor o ovim pitanjima sa delegacijom novinara i novinarki iz cele Srbije.

Smatramo da nema pravo da taj razgovor odbije ili izbegne, a očekujemo i da će taj sastanak biti otvoren za medije, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici Inicijative zvanično će predati zahtev za sastanak ministra za kulturu i informisanje Ivana Tasovca sa njihovom delegacijom.

Izvor: Fonet/NUNS

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…