Novinari ne kleče: novi protest u ponedeljak

Inicijativa "Novinari ne kleče" zakazala je za ponedeljak novi protest ispred Vlade Srbije jer je, kako su danas saopštili, rasprava o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića pokazala da ni premijer, ni većina poslanika nisu razumeli težinu uvrede upućene novinarki.

"Većina poslanika, kao ni sam premijer, nisu razumeli težinu uvrede koji je Bratislav Gašić uputio ženama, novinarkama i celoj novinarskoj profesiji", navodi se u saopštenju.

Novi protest "Novinari ne kleče/Još ste nam ostali dužni" zakazan je za ponedeljak, 8. februar u 19.00 ispred Vlade Srbije, a iz inicijative su najavili da će "dodeliti Oskare zaslužnima za ovakvo stanje u medijima".

Pre toga u 12.00 Inicijativa će Vladi Srbije predati svoje zahteve za premijera i šest ministara i ukazati na sve gori položaj profesije.

Inicijativa će od Vlade zatražiti striktno poštovanje zakona, zatim da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara da se učlane u Srpsku naprednu stranku kako bi zadržali posao, da ispita sistematsko zlostavljanje zaposlenih u pojedinim medijima, da ispita koji mediji mesecima ne isplaćuju zarade i pod kakvim ugovorima rade zaposleni.

Inicijativa zahteva o ministra privrede da akcije medija, čija privatizacija nije uspela budu podeljene zaposlenima i da ispita regularnost nedavnih privatizacija. Inicijativa zahteva o ministra finansija da izvrši kontrolu zakonitosti dodele novca iz budžeta lokalne samouprave medijima.

Od ministra unutrašnjih poslova Inicijativa traži da ne komentariše istrage koje su u toku i da organi unutrašnje kontrole odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju i istraže ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije ovog Ministarstva.

Skupština Srbije je razrešila dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović, kada joj je rekao "da voli novinarke koje lako kleknu".

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…