Novinar TV N1 dobitnik Priznanja za novinarsku i građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine

Miodrag Sovilj

Novi Sad, 28. decembar 2016. – Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena patrola dodelile su, po deseti put, priznanja za novinarsku i građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine.

Projekat dokumentarni tv serijal „Zelena patrola na delu“, je rezultat ekološkog aktivizma i angažovanog novinarskog izveštavanja. Cilj dodele ovih priznanja je da ukažemo na vrednosti kojima treba težiti kad je u pitanju novinarstvo i građanski aktivizam.

Ove godine Priznanje za novinarsku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine dodeljeno je Miodragu Sovilju, novinaru TV N1.

– Miodrag Sovilj je izveštavao o širokom spektru tema, sa teritorije AP Vojvodine, za N1 TV. Uvek je na pravom mesta u pravo vreme! Miodrag nije novinar koji veštački pravi ravnotežu u izveštavanju pomoću izbora sagovornika i činjenica! Argumentacija kojom se koristi je u funkciji istine i ljudskih prava. Bez obzira na teme o kojima izveštava on saoseća sa žrtvama. Ima dušu i uvek je nosi sa sobom! Takav novinar je dragocen kad je u pitanju izveštavanje o ugrožavanju životne sredine i kvaliteta života građana. Veliki broj novinara ne bavi se ekološkim temama, ne zato što nisu atraktivne za medije već zato što izveštavati o ekološkim problemima znači direktno ukazati na korupciju i izvore korupcije. Miodrag, izveštavajući o ovim temama, izlazi iz zone komfora i rizikuje svoju bezbednost, jer su s druge strane korupcija i interesi političkih i privrednih moćnika. Značaj njegovog novinarskog pristupa je u doslednosti kojom prati teme. On istrajava u traženju odgovora i istine!

Miodrag Sovilj je dragocen za ekološke organizacije i aktiviste zato što teme koje se odnose na zaštitu životne sredine i kvalitet života građana donosi, u informativne emisije TV N1, na atraktivan i upečatljiv način, pravovremeno, potpuno i istinito! On ekološke teme uvodi u medijski prostor na „velika“ vrata!

Primer efikasnog izveštavanja Miodraga Sovilja je izveštavanje o opasnom otpadu, koji je na nezakonit način skladišten u Beloj Crkvi. Posle njegovog izveštaja firmi EKO – 21 D.O.O., oduzeta je dozvola za sakupljanje i transport opasnog otpada. Ovo je primer kako novinarstvo može da doprinese rešavanju ekoloških problema.

Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine dobio .je Milan Belobabić, predsednik Ekološkog udruženja „Aurora“ iz Bele Crkve. On se godinama bori za zaštitu životne sredine i kvalitetan život građana u Beloj Crkvi: istrajava u borbi protiv seče drveća na obalama reke Nere, protiv stvaranja divljih deponija, protiv nezakonite gradnje minihodrocentrala na Neri, protiv nezakonitog skladištenja opasnog otpada u Beloj Crkvi! S manje ili više uspeha, izložen pritiscima donosilaca odluka i ignorisanju od strane inspekcija, Milan se hrabro i dosledno bori za poštovanje standarda, pravila, procedura i Zakona u oblasti zaštite životne sredine u Beloj Crkvi.

Priznanje Najvolonter za 2016. godinu, je dodeljeno Gvozdenu Bosiću, za višegodišnje volontiranje u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi. Ovo priznanje Gvozden je zaslužio, kao saradnik na dokumentarnom TV serijalu Zelena patrola na delu, za kvalitetan, strpljiv i predan rad. Imao je, i ima, uvek odgovore na sve izazove i probleme koji se javljaju tokom snimanja na terenu.

Priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine u 2016. godini dodelili smo firmi EKO-21 D.O.O iz Alibunara koja je zbog neodgovornog postupanja sa opasnim otpadom u Beloj Crkvi izgubila dozvolu za preradu i transport opasnog otpada.

U 2016. godini Vojvođanska zelena inicijativa je osvojila najznačajnije ekološko priznanje Veliku povelju „Zelena planeta“, koju dodeljuje Društvo ekoloških stručnjaka Srbije.

Za serijal „Zelena patrola na delu“, Vojvođanska zelena inicijativa u 2016. godini, je dobila značajna priznanja na festivalima dokumentarnog filma i medijskim konkursima: u kategoriji:environmental: Prva mesto na GREEN-GO short film contest 2016 (Budimpešta, Mađarska); druga nagrada na Green Montenegro International Film Festu (Danilovgrad, Crna Gora), Specijalno priznanje Podgoričkog novinarskog Foruma na Konkursu „Miodrag Vukmanović“ za doprinos profesionalnom novinarstvu (Podgorica, Crna Gora); Prvo mesto za angažovan TV pristup ekološkom i životnom problemu (Velika Plana, Srbija).

Projekat Dokumentarni tv serijal „Zelena patrola na delu“ u 2016. godini su finansirali. Agencija za borbu protiv korupcije RS, Ministarstvo kulture i informisanja RS, Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine RS i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…