Novinar Domagoj Margetić ponovo pretučen usred Zagreba

Zagreb, 13. decembar 2016. (HND) – Novinara Domagoja Margetića napao je u ranim poslepodnevnim satima prvo verbalno a onda i fizički nepoznati muškarac na Kvaternikovom trgu u centru Zagreba. Margetić je već bio žrtva napada i pretnji, ali niko do sada za to nije odgovarao.

Margetiću je, prema njegovoj telefonskoj izjavi datoj Hrvatskom novinarskom društvu, prišao muškarac za kojeg je mislio da mu želi postaviti neko pitanje, ali mu je ovaj povikao da će ga „ušutkati“, „nećeš ti meni više pisati“ i druge pretnje te ga je počeo tuči. Napadač, za kojega Margetić misli da bi mogao imati četrdesetak godina, ubrzo je pobegao s mesta napada.

Policija je na Margetićev poziv došla na mesto događaja, a pozvana je i hitna medicinska služba.

Domagoj Margetić novinar je koji istražuje kriminal i korupciju u hrvatskom društvu i uređuje emisiju Necenzurirano na TV mreža. Krajem novembra ove godine je na zidu u ulazu zgrade u kojoj stanuje neko  nepoznat napisao: „mrtav si, smeće novinarsko“, a ni napadač koji ga je pretukao ispred njegove zgrade 2014. godine još uvek nije pronađen.

Tražimo od policije da u što kraćem roku pronađe počinioca i eventualnog nalogodavca ovog napada, te da ih privede sudu. Sve dok se ne utvrdi stvarni motiv napada, smatraćemo da je reč o fizičkom obračunavanju zbog Margetićevog novinarskog rada”, izjavio je predsednik HND-a Saša Leković.

“Upozoravamo i da je ovaj, još jedan u nizu napada na novinare dobrim delom posledica zabrinjavajućeg porasta netolerancije u društvu, kao i izostanka primerene reakcije nadležnih institucija. Na tu činjenicu HND već duže vreme neprekidno upozorava, pa je to učinio i na nedavno održanoj tematskoj sednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u Hrvatskom saboru, ali je deo okupljenih političara odgovornost za napade prebacio na novinare same”, dodao je Leković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…