Novi zakon preti poverljivosti novinarskih izvora u Velikoj Britaniji

London

London, 03. decembar 2016. – Novi zakon usvojen u Ujedinjenom Kraljevstvu vlastima daje široka ovlašćenja  u prikupljanju privatnih podataka i ugrožava digitalnu bezbednost novinara, upozoravaju eksperti.

Britanski Zakon o istražnim ovlašćenjima, organima vlasti omogućava presretanje komunikacija, prikupljanje digitalnih podataka o korisnicima i njihovo zadržavanja do godinu dana, prenosi portal media.ba.

Zakon je izazvao burne kritike, a organizacije za zaštitu medijskih sloboda upozoravaju novinare da bi nove mere mogle ozbiljno ugroziti poverljivost novinarskih izvora, kao i sigurnost svakodnevnih digitalnih komunikacija.

Konkretno, dozvoljava se pristup digitalnim beleeškama, video snimcima, fotografijama, e-mailovima, porukama i drugim podacima koji se nalaze na telefonu, a mikrofon telefona se može koristiti kao prisluškivač.

Ova mera bezbednosnim agencijama omogućava da nadziru opremu za komunikacije koju koriste novinari, bez sudskog nadzora, uz odobrenje ministra za unutrašnje poslove", kaže se u upozorenju novinarima koje je tim povodom objavila Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za slobodu medija.

"Svaki zakon koji vladi omogućava praćenje novinara mora biti pažljivo ograničen i uključivati garancije o održavanju poverljivosti novinarskih izvora".

Sami novinari i njihove medijske kuće neće biti obavešteni o zahtevima za njihovim privatnim podacima, niti ih mogu osporiti.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…