Novi zakon o socijalnim kartama povezaće različite baze podataka

Beograd, 17. februar 2021. – Novi Zakon o socijalnim kartama će objediniti više desetina različitih prava koja su bila u različitim bazama podataka i potpuno nepovezana, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za Radio Beograd rekla da će novi zakonom biti povezana ne samo prava iz oblasti dečje, boračke i zaštite osobe sa invalidetetom, unutar resornog ministarstva, već i sa svim drugim bazama od Centralnog registra stanovništva, Ministarstva unutrašnjih poslova, PIO fonda, Nacionalne službe za zapošljavanje, Poreske uprave i Geodetskog zavoda.

Kisić Tepavčević je objasnila da će primena Zakona o socijalnim kartama „omogućiti pravedniju raspodelu novca za socijalno najugroženije grupe i uspostaviti bolju kontrolu socijalnih davanja“.

Uvođenjem jedinstvenog registra socijalne karte, navela je, građani više neće morati da idu od šaltera do šaltera i „sve će moći da završe sa matičnim brojem i inicijalnim zahtevom na jednom mestu“.

Registar socijalne karte obuhvatiće građane koji već koriste socijalnu zaštitu, one čiji su zahtevi u proceduri, kao i građane koji su bilo kada podneli zahtev, ali su odbijeni, navela je Kisić Tepavčević.

Ako istraživanja pokažu da je neka grupa posebno ugrožena, naglasila je, „moguće je povući te podatke iz Centralnog registra stanovništva u bazu i pružiti pomoć tim najugroženijim kategorijama, a da je oni nisu sami tražili“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…