1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Novi Zakon o policiji i dalje na čekanju

Novi Zakon o policiji i dalje na čekanju

Istraživači Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ocenili su da je dobro što je Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznalo probleme i slabosti koje ima u radu, kao i to što je jedan od prioriteta jačanje odgovornosti policije, ali i jačanje kapaciteta sektora unutrašnje kontole.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku smatra da u Srbiji postoji problem s odgovornim radom policije. Novi zakon o policiji iako više puta najavljivan i dalje nije donesen, a nove kritike nacrta zakona i dalje stižu. Problemi transparentnosti, politizacije i novog zakona samo su neke od tema konferencije Beogradskog centra.

Kada je reč o novom zakonu o policiji, istraživači su na predstavljanju rezultata istraživanja tog centra ocenili da je vođena dosta transparentna rasprava o nacrtu tog zakona, ali da bi još veći doprinos javnoj raspravi bio to kada bi MUP objavio sve komentare na nacrt, uz obrazloženje zašto su neki prihvaćeni, a neki nisu.

Saša Đorđević iz tog Centra je naveo da nacrt zakona o policiji predviđa da će unutrašnja kontrola kontrolisati sve u MUP, a ne kao do sada samo policijske službenike, a da je dobro i uvođenje novih antikorupcijskih mera kao što su provera imovine i preventivni nadzor. Đorđević je rekao i da u nacrtu novog zakona o policiji i dalje postoji mogućnost da ministar spreči istragu unutrašnje kontrole i preusmeri je na drugu organizacionu jedinicu, kao i njegovo diskreciono pravo da postavlja načelnike uprava.

Govoreći o spoljašnjem nadzoru policije, istraživač Dunja Tasić je rekla da je potrebno poboljšati nadzor skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove nad radom policije, kao i da je potrebna i aktivnija saradnja MUP sa Agencijom za borbu protiv korupcije.

Kako je navela, MUP ima izuzetno dobru saradnju sa zaštitnikom građana, kao i sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti po čijim je preporuka MUP postupio u 90 odsto slučajeva.

Transparentnost u radu MUP, kako je naveo istraživač Bojan Elek, svodi se na godišnje izveštaje i informator o radu, a nedostaje omogućavanje uvida građanima u statističke podatke o kriminalitetu, kao i povećanje kapaciteta Biroa MUP za informacije od javnog značaja, za koji su rekli da je pokazao dobre rezultate.

Kada je reč o trošenju novca u MUP, koji je među najvećim korisnicima budžetskih sredstava sa pola milijarde evra, Elek kaže da je problem što 90 odsto tih sredstava odlaze na plate i redovno održavanje, a ne na razvoj, kao i nedovoljan kapacitet službe interne revizije i nesprovođenje njenih preporuka.

Istraživanje je, rečeno je na skupu, pokazalo i da je integritet policije narušen političkim aferama vezanim za njen rad, kao i prošlogodišnjom smenom pet policijskih generala, i time da godinu dana Uprava kriminalističke policije nema načelnika.

Na predstavljanju rezultata istraživanja o Integritetu policije u Srbiji, predstavnici istraživačkog tima naveli su da 52 odsto građana ima poverenje u policiju, a 82 odsto smatra da političke stranke utiču na rad policije.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…