Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2019.

Novi Sad

Varna, 17. novembar 2016. – Novi Sad je 16. novembra proglašen za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine, u konkurenciji gradova poput Amijena, Mančestera i Peruđe.

U godini Omladinske prestonice Evrope grad domaćin organizuje događaje i sprovodi projekte čiji je cilj da istaknu ključnu ulogu koju imaju mladi i omladinske organizacije u društvu i da se mladi ohrabre da se uključe i predlože svoje ideje, prenosi Euractiv.

Kandidaturu za ovu titulu podnela je inicijativa "OpeNS2019" sa motom "Otvaranje vrata", a podržale su ga omladinske organizacije.

Novi Sad je proglašen za pobednika u konkurenciji pet gradova na svečanosti u bugarskom gradu Varna koji će biti Omladinska prestonica Evrope 2017.  U užem izboru su bili i francuski grad Amijen, britanski gradovi Deri Siti i Strabejn i Mančerster i italijanski grad Peruđa.

Osim prestonice omladine 2019. godine, Novi Sad je pre mesec dana u Briselu proglasen i za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, u konkurenciji gradova van Evropske unije.

Novi Sad će tokom godine u kojoj će biti Omladinska prestonica Evrope raditi na stvaranju većih mogućnosti za mlade, u čemu će biti aktivan Novosadski omladinski forum koji radi na promociji omladinskih politika. Forum čini 91 omladinska organizacija.

Moto "Otvaranje vrata" za koji se opredelio Novi Sad, simbolizuje stvaranje novih prilika za mlade u samom gradu ali i izgradnju mostova sa drugim regionima i zemljama, navodi se u saopštenju Evropskog omladinskog foruma.

Godina tokom koje će Novi Sad biti Omladinska prestonica Evrope biće posvećena negovanju raznolikosti, razvoju projekata posvećenih rodnoj ravnopravnosti, pravima LGBT osoba i uključivanju izbeglica u društvo, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da je Novi Sad mlad grad u kome živi 80.000 mladih i još 80.000 studenata.

Predsednica Evropskog omladinskog foruma Johana Niman rekla da je uverena da će 2019. s obzirom na kvalitet novosadskog programa biti uspešna godina za forum.

"Pozdravljamo njihovu posvećenost stvaranju prilika za uključuivanje mladih i izgradnju mostova između lokalnog, nacionalnog i međunarodnog nivoa", rekla je ona.

Ona je rekla da su prijave svih pet kandidata bile izuzetno kvalitetne i da je žirim bio pred teškim izborom.

Proglašenje Omladinske prestonice Evrope održano je pred generalnu skupštinu Evropskog omladinskog foruma koja je okupila više od 200 delegacija omladinskih organizacija iz cele Evrope. Nagradu dodeljuje nezavisan žiri formian na poziv Evropskog omladinskog foruma.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…