1. Početna
  2. Kultura
  3. Književnost
  4. Novi roman za decu i mlade u izdanju Arhipelaga

Novi roman za decu i mlade u izdanju Arhipelaga

Dejvid Homel
Foto: arhipelag.rs

Beograd – Roman „Putovanja po Kubi„, čiji su autori kanadski pisac Dejvid Homel i kanadska ilustratorka Mari-Luiz Gej, upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga.

Roman je objavljen u ediciji knjiga za decu i mlade Mali Arhipelag, u prevodu Vesne Roganović.

Roman „Putovanja po Kubi“ nastavak je izuzetno popularnih romana „Putujući cirkus“, „Put pod noge“, „Leto u gradu“ i „Porodična putovanja“ koje je Arhipelag već objavio.

Reč je o omiljenoj i međunarodno poznatoj seriji romana za decu i mlade o avanturama jedne otkačene, radoznale porodice i o njihovim putovanjima po svetu.

Autorski dvojac koji stoji iza ove serije, Dejvid Homel i Mari-Luiz Gej, kroz tekst i ilustracije stvara uzbudljive priče o neodoljivim avanturama dvojice dečaka i njihovih roditelja koji svako leto pretvaraju u istraživanje nepoznatih mesta ili država. Ili pak u dobro poznatim mestima otkrivaju razloge za maštovite avanture.

Dok u romanu Leto u gradu prvi put ostaju da leto provedu u Montrealu, u gradu u kome žive, gde celog leta doživljavaju beskrajne avanture, u ostalim romanima Čarlijeva porodica odlazi tokom letnjeg odmora daleko od kuće i obilazi mnoge evropske zemlje i gradove – od Italije, preko Slovenije i Hrvatske, Francuske i Španije, do Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

U romanu „Putovanja po Kubi“ Čarli s bratom i roditeljima odlazi na Kubu, ostrvo prepuno iznenađenja, tajni i protivrečnosti.

Kada Čarlijeva majka umetnica dobije poziv da poseti školu na Kubi, cela porodica kreće na putovanje.

Ali ostrvo koje oni upoznaju razlikuje se kao nebo od zemlje od ol-inkluziv odmarališta o kojima je Čarli slušao od drugara. Čarli nikada nije posetio tako zagonetnu zemlju kao što je Kuba – zemlju u kojoj se često oseća kao putnik kroz vreme. U kojoj se veličanstveni hotel Nacional u Havani nalazi tik pored trošnih zgrada koje kao da se krune pred njegovim očima.

U kojoj ima mnogo različitih zidova – od čuvenog morskog zida u Havani do onih nevidljivih, čiji je cilj da drže turiste i lokalne stanovnike razdvojene jedne od drugih. A potom porodica kreće u zabit „bogu iza nogu“, gde se Čarli sprijatelji s Lazarom koji često dolazi avionom iz Majamija da obiđe svoju kubansku rodbinu.

Roman „Putovanja po Kubi“ preveden je na više svetskih jezika, a doživeo je odličan prijem kod kanadskih čitalaca i kritike.

Kritičar Kirkus Review ističe da „nagoveštaji nekih ozbiljnijih stvari naglašavaju, ali ne remete radost letovanja: čitaoci koji su, kao i Maks i Čarli, odrasli u sigurnom okruženju, više će razmišljati, ali neće zbog toga imati traume. Lekovit, neobičan uvid u deo sveta koji se retko sreće u književnosti za decu, zaodenut zabavnim porodičnim dogodovštinama“.

Horn book naglašava da je ovaj roman „žustar, književno istančan i živahan, zbog čega je, kao i čitava serija, nezaobilazan za svetske putnike početnike“. Booklist u romanu posebno izdvaja „dobro ocrtane likove i pripovedanje za uživanje“. Kritičar ovog list nedvosmisleno zaključuje: „Zaista vredno čitanja.“

Dejvid Homel je autor deset romana, među kojima su „Govorna terapija“ (koja je osvojila Hju Meklinenovo priznanje i Nagradu Jevrejske javne biblioteke za prozu) i nedavno objavljen roman „Ptići“. Dvaput je dobio Guvernerovu nagradu za prevodilaštvo. Knjige Dejvida Homela prevedene su na više evropskih jezika, kao i na kineski jezik.

Mari-Luiz Gej je vrhunska kanadska ilustratorka koja je za svoj rad na oblikovanju knjiga za decu i mlade dobila prestižne kanadske i međunarodne nagrade.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…