Novi roman Saše Obradovića u izdanju Arhipelaga

Ocena dokaza

Beograd, 03. decembar 2021. – Novi roman Saše Obradovića Ocena dokaza upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.

Rođen u Valjevu 1968. godine, Saša Obradović je pripovedač i romansijer; profesionalni diplomata i nekadašnji pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Policijski inspektor Milan Ilić, koga kolege zovu Intelektualac zbog njegove strasti prema čitanju knjiga, kreće se poput nekog savremenog Don Кihota među istražiteljima i činjenicama nerešenih ubistava iz devedesetih godina.

Rešen da rasvetli jedan ratni zločin iz devedesetih, Ilić se suočava sa slikom društva u kome je sve povezano i u kome su nekadašnji ratni preduzetnici postali ugledni i uticajni građani.

U romanu Ocena dokaza Saša Obradović koristi i elemente krimi romana i elemente parodije detektivskog romana.

Pun napetosti i preokreta, policajaca koji tragaju za istinom i policajaca koji istinu zataškavaju, ali i ljubavnih afera, ovaj roman dovodi sve u sumnju, pa i samo poštenje istražitelja.

Živimo li u vremenu u kome zahtev za iznošenjem istine gubi svoju elementarnu socijalnu funkciju? Da li danas svaka strana laže iz nekog razloga ili je greška do nas koji sumnjamo u svakoga ko progovori? Može li se puna istina u današnjem društvu uopšte saznati?“,  kaže Saša Obradović povodom romana Ocena dokaza.

Ova priča ne ispunjava čitaoca blagim osmehom, niti sažaljenjem prema mukama smešnog „viteza“, već dovodi sve u sumnju, uključujući poštenje istražitelja i pouzdanost pripovedača. Na kraju, čitaocu ne preostaje ništa drugo već da sam „oceni dokaze“ i donese svoj sud. Ako je tako nešto još uvek moguće„, naglašava Obradović.

Pre romana Ocena dokaza, Obradović je objavio knjige pripovedaka: Ulazak u zamak (1999) i Izlazak iz zamka (2011), novelu Drugi drugi svijet (2009), kao i romane: Mardijan je najzad mrtav (2005), Vrt ljubavi (2008) i Sestre Кaramazić (2013). Od 2017. godine je ambasador Srbije u Finskoj.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…