Novi roman Nikole Šante u izdanju Arhipelaga

Foto: arhipelag.rs

Beograd – Novi roman novosadskog pisca Nikole Šante „Zlatno zvonce“ objavljen je u zajedničkog izdanju Arhipelaga i NIU „Ruskog slova“ iz Novog Sada u ediciji Zlatno runo.

Roman „Zlatno zvonce kroz sudbinu nekoliko savremenih junaka, smeštenih u prepoznatljivi panonski kontekst, govori o ljubavi i smrti, o prijateljstvu i izdaji, o istini i obmani, o stvarnosti i emocijama.

Kroz vlastite dijaloge, koji su izraz njihove potrebe za preispitivanjem, i kroz neobične vlastite izbore junaci romana „Zlatno zvonce stavljaju na iskušenje svoje razumevanje savremenog sveta u vrtoglavim promenama.

Tako se roman o prijateljstvu preobražava u roman o ljubavi, a roman o ljubavi postaje složena priča o svetu kakav junaci „Zlatnog zvonca nisu ni slutili.

Moj roman govori o neostvarenim ljubavima i o velikim potrebama za njima„, kaže Nikola Šanta povodom romana „Zlatno zvonce.

Nikola Šanta (Đurđevo, 1959) je pesnik, romansijer, dramski pisac i esejista. Školovao se u Vrbasu, studirao u Novom Sadu. Poeziju, prozu, eseje, drame i književnu kritiku piše na rusinskom i srpskom jeziku. Pored šest knjiga pesama, knjige eseja i dve drame, objavio je i romane: Putovanje u Lavov (2012) i Panonska neman (2017). Zastupljen u više antologija poezije, a pesme, priče i eseji su mu prevođeni na ukrajinski, ruski, makedonski, mađarski, engleski, hrvatski, rumunski, litvanski, poljski i slovenački jezik. Roman Panonska neman objavljen je 2021. godine na ukrajinskom jeziku u Lavovu, u prevodu Andrija Ljupke. Radi u Novom Sadu, živi u Kucuri pored Vrbasa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…