Novi protest “Podrži RTV“ u ponedeljak

Novinari inicijative Podrži RTV najavili su da će biti održan novi protest u ponedeljak 27. juna u 19 časova u Ulici Maksima Gorkog, nakon čega će se održati protestna šetnja do Trga slobode, odnosno do Gradske kuće.

U saopštenju inicijative se navodi da mesec dana od prvog okupljanja i dalje nema odgovora na zahteve novinara, a da je u međuvremenu počelo i skidanje emisija sa programa Radio-televizije Vojvodine, pod izgovorom da kreće letnja šema.

„To je još jedan od povoda da izađemo na ulicu i ukažemo na to da se urušavanje javnog servisa nastavlja“, piše u najavi.

U inicijativi „Podrži RTV“ su istakli da će se na novom protestu tražiti i odgovornost za to što je kontramiting „Stop anarhiji“ organizovan u kabinetu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, a zahtevaće se i odgovor na pitanje da li su građani to „spontano okupljanje“ platili iz budžeta.

„Pozivamo građane da na ovaj protest ponesu letnje rekvizite poput peškira, suncobrana, naočara, lopti, a rado ćemo napraviti mesta i za ležaljke. Tako ćemo, simbolično, program RTV-a ispratiti na letnji odmor“, navela je inicijativa.

Novinari su podsetili da više od mesec dana nisu dobili obrazloženje za smene urednika i voditelja koje su se dogodile preko noći, a Upravni odbor i novo v.d. rukovodstvo i dalje ignorišu zahteve koje su im upućeni. Osim toga, dodaje se, novo uredništvo nastavlja s uvredama na račun novinarki i novinara koji su profesionalno radili svoj posao, a s druge strane, novom uređivačkom politikom narušava ugled javnog serisa i teško stečeno poverenje građana.

„Podrži RTV“, između ostalog, zahteva neopozive ostavke svih članova Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje su doneli, izbor novih članova Regulatornog tela za elektronske medije, kako bi ono moglo legitimno i transparentno da odlučuje o izboru novih članova UO, transparentan izbor novog rukovodstva Radio-televizije Vojvodine, javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su im prilozi bili “poručivani”.

„Pozivamo sve građane i građanke koji žele da stanu u odbranu programa javnog servisa Vojvodine koji je vlasništvo svih nas“, poručili su novinari RTV.

Izvor: Autonomija/NDNV

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…