Novi polet za Evropu povodom Dana Evrope

Beograd, 07. maj 2017. (EPuS) – Evropski pokret u Srbiji i ove godine obeležava Dan Evrope, 9. maj, nizom manifestacija organizovanih u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji.

Moto ovogodišnjih događaja je Novi polet za Evropu koji poziva na razgovor i zajedničko traženje rešenja za izazove pred evropskim društvima.

U utorak, 9. maja, na Trgu Republike u Beogradu, u periodu od 12 do 15 časova biće organizovana tradicionalna Ulična akcija. Volonteri i aktivisti Foruma mladih EPuS-a deliće informativne i promotivne materijale i razgovarati sa građanima o mogućnostima uključivanja i doprinosa pozitivnim promenama u društvu. Građani će imati prilike da ocene javne usluge u Srbiji i podele svoja iskustva sa administracijom na štandu kampanje JA u centru pažnje.

Štand će u 12 časova posetiti Mihailo Crnobrnja, predsednik i Maja Bobić, generalna sekretarka EPuS-a, kao i članovi Izvršnog odbora koji će se pridružiti razgovoru sa građanima.

U četvrtak, 11. maja, na Cvetnom trgu biće upriličeno Filmsko veče – projekcija na otvorenom filma „Franc,“ Fransoa Ozona. Projekcija počinje u 20 časova, ulaz je slobodan.

Tradicionalno interesantni Kafanski razgovori, ove godine biće posvećeni temama budućnosti EU i evropske integracije Srbije, socijalnom dijalogu i vrednostima solidarnosti i održivog rasta, kao i perspektivama mladih u Srbiji. Održaće se u petak, 12. maja, u restoranu „Polet“.

Dan Evrope biće obeležen i širom Srbije, a posebno u Lazarevcu gde će EPuS – Lazarevac organizovati izložbu rukotvorina i umetnina „Naših ruku delo“.

EPuS će nastaviti obeležavanje Dana Evrope tokom narednih mesec dana, organizacijom stručnih debata u Jagodini i drugim gradovima, kao i svečanom dodelom priznanja Doprinos godine Evropi za promociju evropskih vrednosti i integracija u Srbiji.

Dan Evrope obeležava se svake godine u Evropi 9. maja, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. i deklaraciju Roberta Šumana, ministra spoljnih poslova Francuske, koji je 1950. godine najavio panevropski projekat pomirenja i ujedinjenja – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji se vremenom razvio u Evropsku uniju.

Evropski pokret u Srbiji ove godine obeležava 25 godina postojanja kao nezavisna i neprofitna organizacija civilnog društva koja se bavi istraživanjem, podučavanjem i zagovaranjem evropskih integracija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…