Novi Pazar, Sombor i Sokobanja su najtransparentnije lokalne samouprave u Srbiji

Indeks transparentnosti lokalnih samouprava 2022

Beograd, 24. maj 2022. – Transparentnost gradova i opština u Srbiji blago je povećana u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, ali je prosek 49 na skali od 100 maksimalnih poena i dalje nizak, navodi se u istraživanju organizacije Transparentnost Srbija (TS).

Najtransparentnije lokalne samouprave su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja, navodi se u rezultatima istraživanja urađenog uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Po istraživanju lokalnog indeksa transparentnosti, prosečna ocena 145 lokalniih samouprava je 49, na skali od 0 do maksimalnih 100 poena.

To je, kako je navedeno, i „dalje slab rezultat, ali je za poen bolji nego prethodne godine i za devet poena nego u 2015, kada je istraživanje rađeno prvi put„.

Možemo se nadati da će iduće godine biti pređen taj magični broj od 50 poena„, rekao je Zlatko Minić iz TS tokom predstavljanja rezultata istraživanja.

Naveo je da su neke lokalne samouprave u ovogodišnjem istraživanju napredovale, ali da je bilo i onih koje su imale lošije rezultate ili imale iste rezultate.

Novi Pazar, koji je prošle godine bio četvrti, sada je na vrhu tabele, sa ocenom 87, Sombor je ponovo na drugom mestu sa skorom 85 dok je Sokobanja ostvarila napredak za dve pozicije i zauzima treće mesto sa 84 poena„, rekao je Minić.

Po istraživanju, veliki uspeh zabeležio je Tutin, koji je sa 93. pozicije i 42 poena došao do četvrtog mesta na listi, u čijem vrhu se nalaze i Kanjiža, Užice, Veliko Gradište, Vranje, Leskovac, Vrnjačka Banja i Subotica.

Na dnu liste u ovogodišnjem istraživanju, sa manje od 30 poena, su Bujanovac, Knić, Kovačica, Sečanj, Koceljeva i Preševo.

Rezultate, po istraživanju, iznad 70 poena, zabeležilo je 11 opština i gradova, dok su četiri ostvarile skor veći od 80 poena.

Transparentnost Srbija ovakva istraživanja sprovodi od 2015. uz podršku USAID-a i rezultati pokazuju da neke stvari mogu da se poprave, podsećaju iz ove organizacije.

Naglašeno je i da se u kontinuitetu prate lokalne samouprave i da transparentost smanjuje rizik od koprucije.

Istraživanjem je obuhvaćeno i 25 gradskih opština ali nisu rangirane jer, kako je objašnjeno, imaju manje nadležnosti od lokalnih samouprava.

Među gradskim opština, Surčin sa 69 poena i Sevojno sa 66 poena, imaju veoma dobre rezulate.

Navedeno je da je rast transparentnosti zabeležen u četiri oblasti, a značajan samo kod „javnih rasprava i javnih konkursa“, sa 44,3% na 54,7%.

Po istraživanju, u četiri oblasti je zabeležen pad koji je najveći u slučaju „informator u radu„, sa 51,9%, na 41,7% i „javnih nabavki„, sa 95,5% na 72,6%.

Pad trasparentnosti kod javnih nabavki je, kako je objašnjeno, direktna posledica novog zakona po kome naručioci više nisu u obavezi da informacije objavljuju na svom sajtu, već samo na Portalu javnih nabavki, pa su mnogi to prestali i da čine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…