Novi Pazar: Smena zbog sukoba interesa

Novi Pazar

Novi Pazar, 16.08.2016. – Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je smenjivanje direktora Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Novom Pazaru Munira Šabotića zbog sukoba interesa.

Agencija je postupala po prijavi iz marta, a u kojoj je navedeno da je Šabotić sina Anisa zaposlio na konkursu iz aprila 2012. godine, na kojem su se prijavila još četiri kandidata, prenosi Beta.

Direktor je Agenciji priznao da je zaposlio sina na mesto administrativnog radnika sa 60% radnog vremena, objašnjavajući da je "Anis završio dva fakulteta, da ga je primio na radno mesto sa srednjom školom i da je za 40 godina radnog staža zaslužio da zaposli i svoje dete".

Naveo je i da je za svoj postupak dobio saglasnost Školskog odbora i sindikata zaposlenih, ali i da "nije znao da je u obavezi da obavesti Agenciju o sukobu interesa", saznaje Beta.

U preporuci o smenjivanju navodi se da je u skladu sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije Šabotić bio dužan da spreči sukob interesa prilikom zapošljavanja sina, a kada je već odlučio da ga zaposli, da je morao da je pisanim putem o tome obavesti. Kako nije učinio ništa od toga, Agencija je odlučila da zatraži njegovo smenjivanje.

"Imenovani je, kao direktor škole, na taj način javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje pogodnosti za povezano lice, čime je ugrozio i poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije", stoji u odluci Agencije.

U preporuci se navodi i da to što je Šabotić dobio saglasnost od Školskog odbora i sindikata zaposlenih nisu relevantne činjenice i ne opravdavaju sukob interesa.

Šabotić se žalio na odluku Agencije i u toku je postupak po njegovoj žalbi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…