Novi Pazar najizdašniji, ali za jedan medij

Novi Pazar

Radio-televizija Novi Pazar je sa više od 50 miliona dinara godišnje iz gradskog budžeta dobila najviše novca na konkursima za sufinansiranje javnog informisanja koje su u prethodnih godinu dana raspisali svi nivoi vlasti u državi, pokazuje istraživanje Koalicije novinarskih i medijskih udruženja.

Taj medij je na trogodišnjem konkursu dobio gotovo 90% opredeljenih sredstava iz budžeta grada za sufinansiranje projekata javnog informisanja. Drugi na listi medija po visini odobrenih sredstava je Studio B. Inače, između aprila 2015. i aprila 2016. raspisano je 212 konkursa na svim nivoima a dodeljeno više od dve milijarde dinara.
 
RTV Novi Pazar je na trogodišnjem konkursu Novog Pazara, vrednom gotovo 170 miliona dinara, dobio više od 151 milion (više od 1,2 miliona evra) što je gotovo 90% ukupno opredeljenih sredstava iz budžeta grada za sufinansiranje projekata javnog informisanja.
 
Poređenja radi, RTV Novi Pazar će za godinu dana iz budžeta Novog Pazara inkasirati oko 50,5 miliona dinara, odnosno duplo više nego što je Studio B, druga na listi medija po visini odobrenih sredstava, dobila na konkursu Grada Beograda.
 
Televizija Studio B, dobila je 23 od predviđenih 45 miliona dinara.
 
Među prvih pet medija po visini dobijenih sredstava na javnim konkursima su Timočka televizija sa 18,8 miliona dinara, Televizija Šabac sa 17 miliona i RTV Pančevo sa 16,5 miliona dinara.
 
Za razliku od RTV Novi Pazar kojoj je pripalo skoro 90% ukupno opredeljenih sredstava konkursom Novog Pazara, iznosi koje su te tri televizije dobile ne prelaze 50% ukupnih sredstava koja su deljena konkursima na kojima su učestvovale.
 
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pratila je konkurse za sufinansiranje projekata javnog informisanja od 1. aprila 2015. do 1. aprila 2016. godine, a rezultati istraživanja objavljeni su u publikaciji "Bela knjiga konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja".
 
U tom periodu je bilo raspisano ukupno 212 konkursa na svim nivoima, a dodeljeno je više od dve milijarde dinara.
 
"Najviše novca u analiziranom periodu izdvojio je Grad Novi Pazar, koji je opredelio čak 169.639.000 dinara za sufinansiranje javnog interesa, a presedan je da je bezmalo celokupan iznos dobila RTV Novi Pazar, doduše za trogodišnji projekat", navodi se u Beloj knjizi.
 
Koaliciju medijskih i novinarskih udruženja čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Lokal Pres (LP) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…