Novi nemački zakon omogućava zaposlenima da znaju koliko im saradnici zarađuju

novac

Berlin, 28. februar 2018. – Novi nemački zakon, čija je puna primena počela 2018, nateraće kompanije da budu transparentnije kada je reč o platama koje isplaćuju radnicama i radnicima.

I dok neki smatraju da će zahvaljujući novom zakonu zaposleni moći da saznaju da li su pošteno plaćeni, kritičari strahuju da će njegova primena uvećati animozitete na radnom mestu i birokratiju.

Sa ciljem da se smanji rodni jaz, zakon predviđa da radnici u kompanijama sa više od 200 radnika, a takvih je oko 14 miliona, imaju pravo da znaju koliko muškarci i žene na istim pozicijama zarađuju.

Kompanije sa više od 500 zaposlenih takođe će morati redovno da ažuriraju podatke o platama kako bi dokazale da poštuju pravila o jednakim platama.

Jaz između zarada muškaraca i žena koji rade na istim pozicijama u Nemačkoj u proseku je 21%, pokazuju podaci nemačke Savezne statističke službe.

Međutim, po zakonu o transparentnosti zarada, koji je usvojen u januaru 2017. i u nekim delovima je na snazi od jula dok se u punoj meri primenjuje od januara 2018, smanjenje razlike u zaradama je "prvi prioritet".

Zahvaljući pravu na informaciju, zaposleni će moći da saznaju da li su pošteno plaćeni, rekla je svojevremeno u Bundestagu bivša ministarka za prava žena Manuela Švesig (Schwesig).

Ona je kazala da zakon o transparentnosti zarada predstavlja "stvarni proboj" koji će pomoći milionima žena da smanje jaz između njihovih i plata muškaraca.

"Glavni razlog (za rodni jaz) jesu razlike u granama aktivnosti i zanimanjima žena i muškaraca, kao i  zahtevi u vezi kvalifikacija za radna mesta", navodi se u izveštaju nemačke statistike. "Pored toga, više žena nego muškaraca radi sa nepunim radnim vremenom ili na kratak rok i za malu platu", dodaju statističari.

Međutim, kritičari kažu da će novi propis uvećati animozitete na radnom mestu i kreirati nepotrebnu birokratiju.

Poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel Kristijan fon Steten (Christian von Stetten) rekao je da je u 2017. oko 4.000 kompanija bilo "zatrpano dodatnom birokratijom" zbog novog zakona, prenela je agencije AFP.

"Pravo da se traže informacije o platama će podstaći zavist i nezadovoljstvo na radnom mestu", rekao je on za dnevnik Velt (Die Welt).

Kompanija Ekspert market (Expert Market), koja se bavi poređenjem cena robe i usluga sa ciljem da pomogne biznisu, u izveštaju koji je dostavila portalu thelocal.de navodi da Nemačka neće moći da zatvori jaz u platama do 2046. godine.

"Mada je problematično što jaz u platama postoji u EU, ohrabruje što će ga neke članice uskoro zatvoriti", istakao je u saopštenju Majkl Horoks (Michael Horrocks) iz Ekspert marketa.

"Istraživanja pokazuju da tradicionalni evropski moćnici – Velika Britanija, Francuska i Nemačka, moraju više da urade da pomognu da se jaz u platama zatvori", naveo je Horoks, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…