Novi digitalni mediji u Evropi: Pragmatični, pa tek onda inovativni

tablet

London, 12. decembar 2016. – Novi digitalni novinarski poduhvati u Evropi primarno su fokusirani na produkciju kvalitetnog novinarstva, a manje na osmišljavanje novih koncepata širenja vesti.

Tek nastale digitalne novinske platforme u fokusu svog interesa nemaju kreiranje novih biznis modela i inovativnih načina na koji će vesti biti predstavljenje, navodi se u novom izveštaju Rojtersovog instituta za studije novinarstva, prenosi portal media.ba.

Novoosnovane digitalne medije u Evropi većinom pokreću novinari koji se nakon dugogodišnjeg radnog iskustva u tradicionalnim medijima odlučuju osamostaliti. U studiji "Novi digitalni mediji u Evropi" se navodi da su takvi mediji često pokrenuti zbog razočarenja u stanje novinarstva, a manje zbog tehnoloških i komercijalnih mogućnosti digitalnih medija.

Digitalne novinske organizacije u Francuskoj i Španiji uživaju veći ugled, od kolega u drugim dvema državama u kojima je istraživanje sprovedeno, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde su tradicionalni mediji dominantni.

"Novi novinarski poduhvati izgleda su postigli najveći uspeh tamo gde su stariji slabi, pre nego tamo gde su digitalni mediji najšire korišćeni ili gde je  tržište oglašavanja najrazvijenije", navodi se u studiji.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…