Nove smernice u vezi sa korona virusom za bečke škole i vrtiće

PID/VOTAVA

Beč, 23. Jul 2020. – Školske i vrtićke ustanove u Beču dobile su nove smernice u vezi sa tretiranjem slučajeva kod kojih se sumnja na infekciju korona virusom.

Više neće biti izolacije niti zatvaranja odeljenja ili kompletnih ustanova zbog sumnje na korona virus.

Ubuduće će samo pojedinačni slučajevi kod kojih se sumnja na CoVid-19 biti izolovani, a uslovi karantina biće pojednostavljeni.

Nakon pažljivog posmatranja situacije u školama i vrtićima u prethodnim nedeljama, medicinski krizni štab u Beču je sproveo analize koje su pokazale da je samo deo testiranih slučajeva kod kojih je postojala sumnja na korona virus imao pozitivne rezultate.

Ispostavilo se da je manje od 5 odsto testirane dece zaraženo korona virusom. Zbog toga se preporučuje četrnaestodnevna izolacija svih direktnih kontakata inficiranog deteta čiji je test pozitivan.

Za sada ne postoji jedinstvena uredba za škole i vrtiće na saveznom nivou.

Krizni štab je pre popuštanja mera u maju izradio plan na osnovu tadašnjih epidemioloških saznanja koji je sada prilagođen.

Nove smernice u Beču ne predviđaju izolaciju svih kontakata iz škole i vrtića, već samo one dece kod koje je potvrđeno da su bili u kontaktu sa inficiranim detetom, a zdravstvena ustanova će se obratiti inficiranoj osobi i sprovesti ostale testove.

Ostatak učenika će nastaviti da pohađa nastavu, biće pod nadzorom, ali neće biti novih izolacija sve dok se ne priloži pozitivan test. Ovim merama se naglašava da ne bi trebalo da dođe do mešanja među razredima i uzrastima.

Mnogobrojne studije su ustanovile nisku stopu infekcije korona virusa kod dece. Iz tog razloga smo pojednostavili procedure i nastavljamo da pratimo kako se razvija situacija imajući u vidu sve učesnike“ izjavila je zamenica šefa kriznog štaba Ursula Karntaler.

Deci-kontaktima se preporučuje da u slobodno vreme ne prisustvuju rođendanskim proslavama i ne idu na sportske terene ili igrališta.

Dozvoljeno je da idu u šetnju ili nabavku sa roditeljima uz obavezno nošenje zaštitne maske.

Od izbijanja pandemije u bečkim školama i vrtićima sa ukupno 300 hiljada dece bilo je svega nekoliko pojedinačnih slučajeva zaraze. Rezultati nove studije u bečkim školama koju je sproveo Univerzitet u Beču i lekari Bečkog zdravstvenog saveza su potvrdili tačnost analiza: ustanovljen je samo jedan pozitivan slučaj kod učiteljice na ukupno 5 hiljada testiranih „grgljanjem“.

Deca i mladi nisu „superprenosioci“ ovog virusa što su pokazala i međunarodna istraživanja.

Aktuelne analize u Beču su pokazale da se deca pre zaraze u porodičnom krugu, nego u vrtićima u kojima ima samo dva odsto novozaraženih. Najveći broj inficiranih i dalje beleže porodična i poslovna okruženja.

Svi zaposleni u vaspitnim i obrazovnim ustanovama se i dalje pozivaju na oprez i predostrožnost, s tim što treba imati na umu da kijanje ili curenje nosa ne podrazumeva automatski infekciju korona virusom. Treba svakako sprovesti adekvatne mere u slučajevima tegoba kada dete npr. nije u stanju da prati program ili nastavu“ dodala je Karntaler, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…