Nove članice sa Zapadnog Balkana u EU će ući pojedinačno, po zaslugama

Evropska komisija

Brisel, 8. januar 2018. – Evropska komisija stavila je do znanja da će nove članice sa Zapadnog Balkana u EU ući pojedinačno po zaslugama, ali da se svim zapadnobalkanskim partnerima pruža podrška u reformama i naporima da uđu u EU.

Portparol Evropske komisije je rekao da će EU u idućih osam-devet meseci odlučiti kako će postupiti u odnosu na svaku od zapadnobalkanskih zemalja pojedinačno.

Predstavnik za štampu Evropske komisije Margaritis Šinas na redovnom brifingu rekao je da je to ponovio predsednik Komisije Žan-Klod Junker prilikom nedavnog susretra s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, kao i da će Junker i evrokomesari o tome 12. januara u Sofiji razgovarati s čelnicima bugarskog predsedništva EU.

Šinas je time odgovorio na pitanje da li Evropska komisija deli zabrinutost, koju su izvori bugarskog predsedništva EU preneli novinarima, da jenjava proces približavanja zapadnobalkanakih zemalja Uniji i da li Evropska komisija ima u vidu vreme kad bi moglo doći do ulaska u EU novih članica Srbije i Crne Gore.

On je rekao da će Evropska komisija i EU u idućih osam do devet meseci odlučiti „kako će postupiti u odnosu na svaku o tih (zapadnobalkanskih) zemalja pojedinačno“.

"To je proces utemeljen na zaslugama ", rekao je Junkerov portparol.

Šinas je dodao da je "rešenost tu, perspektiva, volja je tu, politička atmosfera postoji".

"Mi veoma pozdravljamo činjenicu da je bugarsko predsedništvo EU najavilo susret na vrhu čelnika Unije i zemalja Zapadnog Balkana u maju u Sofiji upravo s ciljem da se to naglasi", rekao je portparol Evropske komisije.

Na pitanje novinara u kojoj meri je proces proširivanja tehničko, a koliko je to političko pitanje i može li EU i Komisija podstaći i podržati bugarsko predsedništo Unije da se tome da jači zamajac, Šinas je predočio da će jasniji odgovor moći da se sagleda pošto predsednik i komesari Evropske komisije u  Sofiji 12. januara budu razgovarali o svim temama bugarskog predsedavanja poslovima EU u idućih šest meseci, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…