1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Novaković: Novinarski Kodeks najčešće krše tabolidi i većina najposećenijih portala u Srbiji

Novaković: Novinarski Kodeks najčešće krše tabolidi i većina najposećenijih portala u Srbiji

Gordana Novaković

Beograd, 23. jun 2018. – Savet za štampu beleži na hiljade tekstova u kojima je prekršen novinarski kodeks, a to najčešće čine tabloidi i većina najposećenijih portala u Srbiji, izjavila je generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković.

Ona je agenciji Beta rekla da se vrlo često dešava da je i po nekoliko tačaka Kodeksa novinara prekršeno u jednom tekstu.

"Prema iskustvima Saveta za štampu, najslabija tačka je kako da novinari izveštavaju u javnom interesu, a da se ne ogreše o ljude o kojima pišu i to o obične ljude", rekla je Gordana Novaković koja u Kragujevcu učestvuje na seminaru "Sloboda izražavanja, pravo na privatnost i medijska etika" koji organizuju Savet za štampu i Savet Evrope.

Ona je dodala da žalbe koje dobija Savet za štampu kao i monitoring koji to telo radi, pokazuju da je najveći problem objavljivanje spekulacija, neproverenih informacija i kleveta, kao i ugrožavanje privatnosti i prava na pretpostavku nevinosti.

"Novinari često nisu ni svesni šta rade ljudima kada ulaze u detalje, na primer, u izveštajima o porodičnim nesrećama, a posebno su u tome nezaštićena deca u našim medijima", rekla je Gordana Novaković.

Učesnicima dvodnevnog seminara u Kragujevcu predstavljeni su primeri iz prakse Evropskog suda za ljudska prava i Saveta za štampu a predavanja su održale pravnica tog suda Boglarka Benko i članica saveta Tamara Skrozza.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…