1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Nova stranka sumnja da otpad nađen u Obrenovcu potiče iz Bele Crkve

Nova stranka sumnja da otpad nađen u Obrenovcu potiče iz Bele Crkve

Vesna Rakić Vodinelić, Marinika Tepić

Beograd, 23. januar 2018. – Nova stranka (NS) izrazila je sumnju da je kancerogeni otpad pronađen u Obrenovcu dovezen iz napušetnih hala preduzeća "25. maj" iz Bele Crkve, gde je takođe nezakonito skladišten i tretiran.

"Nama su se obratili zabrinuti građani Bele Crkve i izrazili sumnju da je kancerogeni otpad pronađen na više mesta u Obrenovcu prethodno bio smešten u napuštenoj fabrici "25. maj" u Beloj Crkvi i to su nam i dokumentovali sa više snimaka", rekla je na konferenciji za novinare poslanica Nove stranke Marinika Tepić i istakla da njena stranka želi da o čitavom slučaju obavesti javnost i alarmira nadležne za organizovani kriminal.

Kako je objasnila, u oktobru i novembru 2016. godine, građani su prijavili nadležnim organima da sumnjaju da se u njihovoj okolini skladišti i tretira opasan otpad.

Tepićeva je kazala da je reagovalo tada nadležno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, tako što je firmi "Eko 21", registrovanoj u Dobrici, kod Ali Bunara, dalo nalog da taj opasni otpad ukloni.

"Ono što je ostalo kao otvoreni problem je da niko nikada nakon odvoženja tog otpada nije pitao gde je odvezen i kog sastava je bio", kazala je ona.

Prema njenim rečima, uvidom u snimke vidi se da se radi "o identičnim metalnim buradima, na stotine njih, koje su nađene u Obrenovcu".

"Iz snimaka se vidi da su napravljene i dve peći u toj hali sa vidljivim dokazima da je tu u spaljivan opasni otpad", rekla je ona.

Belocrkvani su, kako je dodala, rekli i da su im vozači, koji su otpad odvozili iz napuštene fabrike, kazali da su transportovali "na bar dvostruko više lokacija nego što je do ovog trenutka u Obrenovcu pronađeno".

Ona je pozvala na odgovornost tadašnjeg nadležnog ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića "koji je morao da bude upoznat sa odlaganjem i tretmanom otpada u Beloj Crkvi, čije je ministarstvo naložilo da se otpad ukloni".

"Pitanje je šta on zna o tome i zašto nije upozorio javnost da opasan otpad kruži Srbijom", rekla je Tepićeva.

Ona je zatražila i da se sadašnji ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjasni da li je bio upoznat sa ovim slučajem.

"Izražavamo osnovanu sumnju da su nadležni državni organi znali, ali su ćutali o svemu ovom, te da su sve radili u koordinaciji sa strankom (SNS)'', kazala je Tepićeva.

Prva na listi koalicije "Da oslobodimo Beograd" DS, SDS, Nova, ZEP Zeleni Vesna Rakić Vodinelić smatra da su odgovorni i predsednici opština Obrenovac i Bela Crkva, kao i ministar unutrašnjih poslova, zato što MUP nije reagovao, iako je to ministarstvo, kako je istakla, nadležno da izdaje dozvole za transport, prikupljanje, skladištenje i uništavanje otpada.

Ona je navela da je MUP izdao dozvole preduzeću "Eko 21“", ali i "Nitor transu", čiji je vlasnik, u vreme kada je otkriven opasni otpad u Obrenovcu, prema podacima APR-a, bio neko drugi.

"Nije jasno zbog čega i to drugo lice nije privedeno i javnost o tome nije obaveštena", rekla je Vodinelić.

Podsetila je i da je Zoran Marković optužen za uvoz tog otpada, ali javnost nije obaveštena odakle je uvezen otpad.

Pretpostavka je, kako je dodala, da se radi o otpadu koji je mogao doći i iz Rumunije, jer se Bela Crkva nalazu uz samu granicu sa tom zemljom, koja, prema njenoj oceni, u tom delu nije dobro kontrolisana.

"Ono što povezuje tu halu u Beloj Crkvi sa nađenim otpadom u Obrenovcu je istovetnost ambalaže i na osnovu toga ne bi bilo teško da se utvrdi odakle otpad potiče", kazala je Vodinelić i podsetila da je u Obrenovcu pronađeno 360 buradi, odnosno oko 25 tona opasnog otpada koja su sadržala, kako su utvrdili stručnjaci, benzol, benzen i tri hlor etilen.

Ona je rekla i da je Srbija ratifikovala Arhusku konvenciju čiji je cilj da države potpisnice obaveste građane o elementima koji ugrožavaju životnu sredinu na način da oni to razumeju.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, Nova Stranka nema saznanja koliko je otpada bilo u halama "25. maja", kao i gde je on odvezen i kako je tretiran.

Ocenjeno je da bi zbog svega možda trebalo ispitati i vodu u jezerima oko Bele Crkve, koja je lokalna turistička destinacija za građane okolnih mesta.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…