Nova ovlašćenja za republičkog zaštitnika građana

Zaštitnik građana

Beograd, 21. Apr 2021. – Zaštitnik građana vršiće funkciju nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Кonvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom.

To je predviđeno Akcionim planom za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji od 2020. do 2024. godine, saopšteno je iz Kancelarije zaštitnika.

Zaštitnik građana je Akcionim planom određen da bude i jedan od partnera u sprovođenju aktivnosti posvećenih kreiranju i sprovođenju akcionog plana za pristupačnost.

Deo Akcionog plana postao je i predlog Zaštitnika građana o reformi zakonskog okvira u oblasti poslovne sposobnosti , kako bi se obezbedilo da osobe sa invaliditetom uživaju sva prava ravnopravno sa drugim građanima i uspostavljanje sistema odlučivanja uz podršku koje zamenjuje starateljsku zaštitu.

Prema predlogu Zaštitnika građana, Akcionim planom je predviđeno i omogućavanje veće dostupnosti usluga zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja devojčicama, devojkama i ženama sa invaliditetom, kao i kreiranje multidisciplinarnih obuka u vezi načina pristupa, zbrinjavanja i pružanja zdravstvenih usluga za osobe sa invaliditetom i realizacija tih obuka.

U saopštenju se podseća da se Akcioni plan, koji je Vlada Republike Srbije usvojila početkom aprila ove godine, odnosi se na period od 2021. do 2022. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…