Nova knjiga Vide Ognjenović u izdanju Arhipelaga

Beograd – Nova knjiga Vide Ognjenović „Poetesa“ objavljena je u izdanju Arhipelaga u ediciji Premijere.

Poetesa je biografska drama o sudbini i poeziji Milice Stojadinović Srpkinje, pesnikinje iz doba srpskog romantizma, koja je najpre slavljena i hvaljena, nazivana Vrdničkom Vilom i velikom nadom srpske poezije, da bi na kraju, zaboravljena i odbačena, završila kao prosjakinja na ulicama Beograda.

Pored Milice Stojadinović Srpkinje, kao likovi drame „Poetesa javljaju se poznate figure nacionalne književne, kulturne i društvene istorije, između ostalih, Vuk Stefanović Karadžić, Vukova ćerka Mina Karadžić, Vukova supruga Ana Kraus Karadžić, pesnik i putopisac Ljuba Nenadović, pesnik i profesor Đorđe Rajković, kao i bečki pesnik Ludvig Frankl.

Milica Stojadinović Srpkinja dolazi u bliski dodir sa svima njima, svi je hvale i podržavaju, ali ona u jednom osetljivom trenutku svoga života počinje da shvata da je niko od njih, zapravo, ne razume, niti u potpunosti prihvata ono do čega je njoj najviše stalo – osobenu romantičarsku sliku sveta koju nesebično otkriva u svojoj poeziji.

Vuk u njoj ne vidi pesnikinju, već traži da bude sakupljačica narodnih pesama, dok urednici tadašnjih književnih časopisa u njoj prepoznaju književni kuriozitet i instrument nacionalnog romantizma, a ne pravu književnu vrednost koju treba podržati.

Nastala na ovom sudaru pojedinačne sudbine i društvenih okolnosti, ličnih težnji i ograničenja jednog doba, drama „Poetesa je uzbudljiva slika jedne epohe i uzbudljiva slika jedne ženske sudbine u toj epohi. „Poetesaje drama o uzletu i padu, o pamćenju i zaboravljanju, o prihvatanju i odbacivanju.

Po drami „Poetesa nastala je istoimena uspešna predstava u režiji Vide Ognjenović i u produkciji Novog tvrđava teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…