Nova knjiga pesama Miroslava Aleksića u izdanju Arhipelaga

Miroslav Aleksić

Beograd, 03. avgust 2020. – Nova knjiga pesama Miroslava Aleksića Arapski kapričo upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Element.

Arhipelag je objavio i prethodnu knjigu pesama Miroslava Aleksića Neponovljivi kod (2018).

Svakodnevica i kultura u pesmama u knjizi Arapski kapričo stapaju se u celovit izraz. Prirodan glas tog organskog jedinstva jeste osvojena i proživljena jednostavnost uz čiju pomoć pesnik govori o suštinskim iskustvima egzistencije. Po tome Aleksićeva poezija postaje prepoznatljiva”, kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, povodom nove knjige Miroslava Aleksića.

Prepoznata, proživljena i duboko usvojena iskustva u pesmama Miroslava Aleksića potom se povezuju sa iskustvima stečenim u dugom trajanju kulture i istorije.

Ako je prvi deo knjige više u saglasju sa svakodnevicom i njenim neotklonjivim izdancima, drugi deo knjige je u naglašenom prožimanju neposrednih uvida i njihove kulturno-istorijske uslovljenosti.

Zajedno s kulturom poteklom iz različitih istorijskih epoha, ali uvek proveravanom u novom i konkretnom trenutku, i sa izabranom tradicijom kao duboko ličnim izborom, život postaje trajanje ispunjeno smislom, čak i u časovima u kojima se sve rasipa i razara. Pesma je glas tog trajanja, način da se povežu elementi iskustva iz različitih vremena i tradicija, mogućnost da se lik autentičnosti pronađe u običnom i neponovljivom danu našeg života. O tome govore nove pesme Miroslava Aleksića”,  ističe Božović.

Rođen 1960. godine u Vrbasu, Aleksić je u drugoj polovini osamdesetih i početkom devedesetih objavio tri zapažene knjige pesama: Zigurat, Popik ili čug i Nema voda. Iz tih knjiga, zajedno s nekim pesmama napisanim u međuvremenu, proistekla je knjiga izabranih pesama Oskudno vreme (2016).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…