Nova knjiga pesama Ane Ristović „Tu“ u izdanju Arhipelaga

Ana Ristović
Foto: arhipelag.rs

Beograd – Nova knjiga pesama Ane Ristović „Tu“ objavljena je u izdanju Arhipelaga u pesničkoj ediciji Element, saopštili su iz Arhipelaga.

Knjiga „Tu“ suočava čitaoca s mnoštvom elemenata svakodnevice u širokom rasponu od Mediterana do Kine, od Beograda do unutrašnjih svetova lirskog subjekta ove poezije.

Cela knjiga pesama Ane RistovićTu“ nastoji da osmisli, prepozna i izgovori to čudesno mesto za koje se, bez ostatka, može reći tu. To privilegovano mesto sabranosti i samopreispitivanja traži se u pesmama Ane Ristović i na moru i na kopnu, i u sebi i u svetu, i u daljini i u blizini, i u svakodnevici s kojom se mora i u snoviđenjima bez kojih se ne može ni u svakodnevici ni u poeziji, i u kineskim prizorima i u mediteranskim ili beogradskim vidicima. Ali se najpre i najjednostavnije nalazi u samoj poeziji, kao stajnoj tački iznijansiranog unutrašnjeg i uzburkanog i mnogostranog spoljnjeg sveta. „Knjige čitati sporo“, kaže pesnikinja u pesmi „Usporavanje“. Pesnikinja poziva na sporost da bi se opazila punoća sveta, ali i da bi se jednako precizno opazili prizori praznine u njemu. I bez te njene preporuke, ova knjiga se čita sporo, sa zapitanošću koja traje, s prodornošću koja vas ne napušta, sa slikama koje ostaju„, kaže Gojko Božović u recenziji knjige „Tu„.

Uzbudljive i raznolike slike ove poezije produžavaju se u knjizi pesama „Tu“ crtežima Ane Ristović koji stoje u najdubljoj vezi sa samim pesmama na koje se odnose.

Pre knjige „Tu„, Ana Ristović je objavila pesničke knjige: „Snovidna voda“ (1994), „Uže od peska“ (1997), „Zabava za dokone kćeri“ (1999), „Život na razglednici“ (2003), „Oko nule“ (2006), „P.S.“ (izabrane pesme, 2009), „Meteorski otpad“ (2013), „Nešto svetli“ (izabrane pesme, 2014), „Čistina“ (2015) i „Ruke u rukama“ (2019).

Objavila je i knjigu lirskih eseja „Knjiga nestajanja“ (2020), posvećenu predmetima koji su činili sastavni deo naše svakodnevice, a onda su zbog promene tehnologije i načina života nestali iz upotrebe.

Dobitnica je nekoliko najuglednijih nagrada za poeziju: nagrade „Branko Miljković„, „Brankove nagrade„, nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja„, „Disove nagrade“ za kompletan pesnički opus, nagrade „Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji, kao i nemačke nagrade „Hubert Burda“ za mladu evropsku poeziju.

Pesme Ane Ristović prevođene su na brojne jezike i zastupljene su u više domaćih i stranih antologija.

Pojedinačne knjige izabranih pesama objavljene su joj na engleskom, nemačkom, slovenačkom, slovačkom, makedonskom, mađarskom i poljskom jeziku.

Njena knjiga izabranih pesama objavljena je u Americi, pod nazivom „Directions for Use“ (prevodioci Maja i Stiven Teref) i našla se 2017. godine među finalistima prestižne američke nagrade National Book Critics Award koja se dodeljuje najboljim knjigama američkih i inostranih pisaca u protekloj godini.

Bavi se i prevođenjem sa slovenačkog jezika s kojeg je do sada prevela više od 40 knjiga savremene slovenačke proze i poezije.

Tokom 2018-2019. provela je godinu dana u Berlinu na rezidencijalnoj stipendiji za pisce i umetnike koju dodeljuje nemačka DAAD fondacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…