Nova knjiga eseja i proze Mihajla Pantića u izdanju Arhipelaga

Solvitur scribendo

Beograd, 9. oktobra 2019. – Nova knjiga eseja, kritičke proze i priča Mihajla Pantića Solvitur scribendo objavljena je u izdanju Arhipelaga u ediciji Znakovi.

Polazeći od latinske izreke „Solvitur scribendo“ (pisanje rešava), Mihajlo Pantić ispisuje uzbudljivu hroniku svakodnevice i književnosti.

U knjizi Solvitur scribendo nalaze se eseji o novom nomadizmu ili novom analfabetizmu, o povodima i uzrocima pisanja, o pisanju iz nezadovoljstva i o pisanju iz nemira, kao i o kreativnom pisanju.

Na drugoj strani, Pantić raspravlja o prisustvu pojedinih tema u srpskoj književnosti, o čemu govore eseji o junu 1968. u srpskoj prozi, o beogradocentrizmu u srpskoj književnosti ili o Albancima u klasičnoj i savremenoj srpskoj književnosti.

Hronika NIN-ove nagrade u poslednjoj deceniji predstavlja važan dokument o jednom književnom trenutku i o javnom odjeku savremene književnosti.

Sastavni deo ove knjige jesu i priče i lični mitovi o vinu i o Novom Beogradu.

Pantićenu novu knjigu obeležava forma dijaloga i neprestano nastojanje da se kroz intenzivan dijalog sa drugim, pri čemu su ti drugi nekada pisci, a uvek to jeste pretpostavljeni i stvarni čitalac, dođe do razrešenja nekog pitanja ili do uvida u pravo stanje stvari.

U ovoj knjizi plene dijalozi o pisanju, koji Pantić vodi sa hrvatskim piscem Zoranom Ferićem, dijalog o vinu sa Jovicom Aćinom i trijalog i o ljubavi koji Pantić vodi sa Davidom Albaharijem i Markom Šelićem Marčelom.

Poseban oblik dijaloga predstavlja dijalog sa Lazom Lazarevićem.

Nezavršena priča Laze Lazarevića „Na selo“, pronađena svojevremeno u piščevoj zaostavštini, napokon biva dovršena u pripovedačkoj radionici Mihajla Pantića, čime nastaje jedan nesvakidašnji dijalog u priči i pričanju.

Prateći kako književnost nastaje u dijalogu sa svojim vremenom i njegovim osobenostima, Mihajlo Pantić u raznovrsnoj, zanimljivoj i provokativnoj knjizi Solvitur scribendo pokazuje kako književnost često ne možemo istinski doživeti ni razumeti ako taj dijalog previdimo.

U izdanju Arhipelaga objavljeno je više knjiga priča Mihajla Pantića, među kojima su i piščeve novije prozne knjige Hodanje po oblacima i Kada me ugleda ono što tražim.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…