Nova EU pravila za zaštitu dece u prekograničnim porodičnim sporovima

dete

Evropska komisija predstavila je nedavno predlog poboljšanja pravila EU radi bolje zaštite dece u kontekstu prekograničnih sporova o porodičnoj odgovornosti povezanih sa staranjem, pravom na kontakt s detetom i otmicom deteta, saopšteno je iz Brisela.

Novim pravilima će se ubrzati pravni i administrativni postupci  i obezbediti  da se u obzir uvek uzmu najbolji interesi deteta.

Broj prekograničnih sporova u području porodičnog prava u EU  porastao je u skladu s rastućim brojem međunarodnih porodica, koji se trenutno procenjuje na 16 miliona. Međunarodnih razvoda u EU je približno 140.000 godišnje. Više je i dece rođene u međunarodnim zvanbračnim zajednicama, a godišnje se u EU zabeleži do 1800 roditeljskih otmica dece, navodi Komisija.

"Deci je malo što traumatičnije od toga kad se roditelji svađaju. U slučajevima u kojima se zbog takvih roditeljskih sporova pokrenu pravni postupci s prekograničnom dimenzijom, EU je odgovoran osigurati učinkovito postizanje rešenja na najbezbolniji način. Pojednostavljenim novim pravilima pomoći će se  porodicama i deci tako što će se skratiti rokovi za rešavanje postupaka i izbeći veliki troškovi koji zbog njih često nastaju. Moramo osigurati usklađenost različitih pravnih sistema kako bismo smanjili komplikacije, kašnjenja i nesigurnost i olakšali položaj uključenim strankama", rekao je prvi potpredsednik EK Frans Timmermans.

"Deca su u središtu ove reforme. Dovoljno je teško što im se roditelji razdvajaju. Ona zaslužuju da im se u pravnim postupcima položaj utvrdi što je brže moguće i u obzir uzme njihov najbolji interes. Danas predlažemo nadogradnju postojećih pravila, na osnovu iskustva stečenog u praksi proteklih deset godina. Namera je ove reforme očita: moramo ubrzati rešavanje prekograničnih predmeta. Ta je nova pravila radi dobrobiti dece nužno što pre uspostaviti", rekla je poverenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost polova Vera Jourova.

Ažurirana pravila zasnivaju se na oceni postojećih i njima se žele ispraviti utvrđeni nedostaci. Konkretno, ključni je cilj što pre osigurati brže ukupne postupke kako bi se u navedenim prekograničnim sporovima o roditeljskoj odgovornosti zaštitili najbolji interesi deteta.

Komisija  predlaže efikasnije postupke za slučajeve prekogranične roditeljske otmice deteta. Na najviše 18 nedelja skratiće se ukupni rokovi za različite faze postupka vraćanja deteta (najviše šest nedelja da središnje telo obradi zahtev koji je zaprimilo, šest nedelja za prvostepeni sud i šest nedelja za žalbu). Žalba na odluku o vraćanju moći će se podneti samo jednom, a sudija će morati razmotriti da li će  se, dok se o žalbi odlučuje, izvršiti presuda o vraćanju deteta.

Uz puno  poštovanje strukture nacionalnih pravnih sistema osiguraće se  da se predmeti roditeljske otmice deteta vode na ograničenom broju sudova kako bi sudije mogle steći potrebnu stručnost.

Detetu koje je u stanju oblikovati vlastite stavove omogućiće se da ih iznese u svim postupcima povezanima s njegovimpredmetom. To će se posebno primenjivati u postupcima o utvrđivanju izdržavanja i prava na kontakt s detetom te u postupcima u kojima se odlučuje o vraćanju dece koje je oteo roditelj.

Komisija želi osigurati isto tako brzo izvršenje odluka u drugim državama članicama. Roditelji trenutno često u drugoj državi članici treba da zatraže da se izvrši odluka o izdržavanju ili pravu na kontakt s detetom. Novim pravilima ukida se egzekvatura, međupostupak potreban za izvršenje presude u drugoj državi. Ako se presuda ne izvrši u roku od šest nedelja, sud će o razlozima kašnjenja obavestiti središnje telo države članice porekla koje je zaprimilo zahtev ili direktno podnosioca  zahteva. Osim toga, kako bi se izvršenje ubrzalo, sud koji je doneo presudu moći će je proglasiti privremeno izvršivom.

Predlaže se  poboljšanje saradnje među telima država članica. Novim pravilima promovisaće se bolja saradnja među središnjim telima jer ih roditelji mogu direktno kontaktirati i jer imaju ključnu ulogu u pružanju podrške sudijama sucima u primeni pravila. Uz to, socijalne  službe će se  bolje uključiti u prekograničnu saradnju.

Novim pravilima će se  pomoći porodicama i deci tako što će se skratiti rokovi za dovršenje postupaka i izbeći veliki troškovi koji zbog njih obično nastaju.

Na primer, roditelji će u postupcima u kojima se odlučuje o vraćanju imati jasnija pravila i biće podsticani  da se uključe u medijaciju, čime će se uštedeti mogući troškovi parničenja koji prosečno iznose 2200 evra za celi postupak. Ukidanjem postupaka egzekvature moći će se uštedeti otprilike od 1100 do 4000 evra po predmetu u nekim državama članicama.

Dodatno, bržim izvršenjem porodicama će se omogućiti da uštede na procenjenom iznosu usluga specijalizovanog advokata, u zavisnosti od države članice, i to od 1000 do 4000 evra za svakih dodatnih deset radnih sati.

Predlog će razmotriti Evropski savet. Savet odlučuje jednoglasno, na osnovu posebnog zakonodavnog postupka za pravosudnu saradnju u području porodičnog prava. O predlogu će se sprovesti i savetovanje sa Evropskim parlamentom.

Uredba Brisel II.a osnov je pravosudne saradnje u EU u bračnim sporovima i stvarima povezanima s roditeljskom odgovornošću, uključujući nadležnost, pravo na kontakt s detetom i otmicu deteta. Njom se rešavaju sukobi u pogledu pravne nadležnosti među državama članicama i olakšava slobodan protok presuda u EU tako što se utvrđuju odredbe o priznavanju i izvršavanju tih presuda u drugoj državi članici. U uredbi se za slučajeve prekogranične roditeljske otmice deteta utvrđuje postupak za vraćanje deteta u državu članicu u kojoj uobičajeno boravi. Uredba se počela primenjivati 1. marta 2005. i primenjuje se u svim državama članicama osim Danske, navodi Komisija.

Izvor: Hina

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…