Nova EU pravila za naplatu duga

evro

Brisel, 21. januar 2017. (europa.rs) – Na snagu su stupila nova pravila koja će preduzećima, konkretno malim i srednjim preduzećima, pomoći da naplate dugove od svojih dužnika u drugim zemljama EU.

Svake godine oko 600 miliona evra bude izgubljeno zbog dugih i skupih procedura koje kompanijama onemogućavaju da naplate dugove od svojih dužnika u drugoj zemlji. Predloženi evropski nalog za blokadu računa (EAPO) preduzećima nudi jednostavan i pristupačan način za blokadu sredstava koja potražuju.

Komesarka za pravosuđe i potrošače, Vera Jurova, izjavila je: „Kao nekadašnja preduzetnica, znam da neplaćeni računi mogu ozbiljno uzdrmati sam temelj preduzeća. Među njima se posebno izdvajaju mala preduzeća koja često nemaju dovoljno novca da plate pravne usluge neophodne za naplatu dugovanja. Zahvaljujući evropskom nalogu za blokadu računa će preduzećima i građanima pomoći da naplate milione u prekograničnim dugovanjima ulaganjem zahteva da se potraživana sredstva blokiraju na računu dužnika.

Prema aktuelnim lokalnim pravilima i procedurama, preduzeće koja ima potraživanja prema poslovnom partneru u drugoj zemlji EU mora da podnese zahtev za blokadu računa kod suda u državi članici poslovnog partnera. To podrazumeva plaćanje skupih pravnih usluga koje mala i srednja preduzeća često ne mogu da priušte.

Nova procedura će biti brža, jevtinija i efikasnija za poverioce. Sudovi će imati rok od 10 dana da izdaju nalog, a dužnici će o blokadi računa biti obavešteni pre same blokade sredstava. Na ovaj način se garantuje da sredstva ostanu na računu i ne budu potrošena odnosno da budu dostupna za isplatu.

Nalozi izdati u jednoj državi članici će biti priznati u svim ostalim članicama a zahtev za blokadu će se podnositi na jedinstvenom obrascu uz niske pravne i troškove prevoda. 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…