Nova dužnost Zaštitnika građana

Zaštitnik građana

Beograd, 28. april 2021. – Prema novom Nacrtu zakona o Zaštitniku građana, koji je od danas u javnoj raspravi, on će obavljati poslove nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima.

To je izjavila zamenica ombudsmana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika.

Zaštitnik građana kao nezavisni državni organ ima iskustva u vođenju postupaka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa u slučajevima kada dođe do saznanja da je u pitanju trgovina ljudima, kako po pritužbama građana, tako i po sopstvenoj inicijativi, rekla je Stojanović na sastanku Regionalne radne grupe predstavnika nacionalnih institucija koje se bave monitoringom i izveštavanjem u oblasti trgovine ljudima.

Stojanović je na onlajn sastanku podsetila da je revidiranim Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 23 predviđeno imenovanje nacionalnog izvestioca za trgovinu ljudima u instituciji Zaštitnika građana.

Sastanak Regionalne radne grupe, koju čine predstavnici nacionalnih institucija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Albanije i Srbije, održan je u okviru regionalnog projekta „BAN 3 – Balkans Act Now“ koji sprovodi organizacija Astra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…