Nova bitka u ratu EU i Gugla

Google

Evropska unija optužila je kompaniju Gugl da potkopava globalno tržište mobilnih aplikacija dajući svom operativnom sistemu Android preferencijalni tretman u Guglovim proizvodima. Guglov udeo na tržištu licenciranih mobilnih operativnih sistema u Evropskom ekonomskom prostoru premašuje 90%. Android se koristi u gotovo svakom pametnom telefonu i tabletu od onih iz kategorije jevtinijih koje  većina potrošača i kupuje.
 
Evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager ocenila je da "Guglovo ponašanje oduzima potrošačima pravo na veći izbor mobilnih aplikacija i usluga i stoji na putu inovacija", prenela je agencija AP.
 
Operativni sistem Android dizajniran je da podržava Guglove mape, pretraživač, džimejl (Gmail), Jutjub (YouTube) video servis i druge proizvode koji toj kompaniji daju veće mogućnosti u prodaji digitalnih reklama. Iako proizvođači uređaja ne moraju da koriste Android, oni se žale evropskim regulatorima da ta kompanija kažnjava one koji odstupaju od Guglovog dizajna.
 
EU je u tzv. izjavi o prigovorima optužila Gugl da koristi veliku zastupljenost na tržištu da "forsira" svoje aplikacije kod potrošača.
 
Vestager je rekla da istragom oko Androida EU ne želi da prejudicira ishod. "To je privremeni korak a ne kraj puta", istakla je evropska komesarka.
 
"Konkurentan mobilni internet sektor sve je značajniji za potrošače i kompanije u Evropi. Na osnovu naše dosadašnje istrage, verujemo da Gugl svojim ponašanjem oduzima mogućnost izbora mobilnih aplikacija i usluga i krši antimonopolske propise EU. Ti propisi važe za sve kompanije aktivne u Evropi. Gugl sada ima priliku da odgovori na bojazni Komisije", kazala je Vestager.
 
Evropska unija inače vodi i druge istrage o Guglu od kojih je najveća ona oko usluge pretraživanja.
 
Gugl odbacuje najnovije optužbe i navodi da traži način "da radi sa Evropskom komisijom kako bi pokazao da je Android dobar za konkurenciju i dobar za potrošače".
 
Na značaj novog problema između EU i Gugla ukazuje činjenica da četiri od pet pametnih telefona i tableta u svetu, kao i na evropskom tržištu, koristi Android.
 
Gugl "trese" tržište od kako je pre osam godina počeo da daje svoj Android softver besplatno proizvođačima nastojeći da odgovori na uspeh Eplovog (Apple) ajfona (iPhone).
 
Sada Android radi u milijardama mobilnih uređaja, prvenstveno zbog toga što proizvođače telefona i tableta korišćenje tog softvera ne košta ništa.
 
"Dominantne kompanije imaju odgovornost da ne zloupotrebljavaju svoju poziciju. Gugl je zloupotrebio svoju dominantnu poziciju", istakla je Vestager.
 
Evropska komisija ocenila je da postoje brojne barijere kojima se štiti Guglova pozicija, uključujući tzv. efekte mreže (kada što više potrošača koristi operativni sistem, oni koji rade na razvoju aplikacija prave sve više aplikacija za njega).
 
Navodi se i da se korisnici Androida koji žele da pređu na drugi operativni sistem suočavaju sa značajnim troškovima prelaska, poput gubitka svojih aplikacija, podataka i kontakata.
 
Guglu je Brisel dao tri meseca da odgovori na optužbe a kompanija, ako bude proglašena krivim, može da bude kažnjena. Takođe bi od Gugla Brisel mogao da traži da promeni praksu.

Izvor: EurActiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…