Norčič Štamcar: EU spremna da nastavi političku i finansijsku podršku regionu Zapadnog Balkana

Mateja Norčič Štamcar

Beograd, 16. april 2019. – Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar izjavila je da proces evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana zavisi od pojedinačnih zasluga svake od njih.

Dodala je i  da sve države Zapadnog Balkana  treba da se pozabave vladavinom prava, borbom protiv korupcije i da ulože dodatne napore u pomirenje i rešavanje nasleđa prošlosti.

 Ona je rekla i da je EU spremna da nastavi političku i finansijsku podršku regionu.  

"Sva otvorena bilateralna pitanja se moraju rešiti pre pristupanja jer EU ne želi da uvozi bilateralna nerešena pitanja", rekla je Norčič na 15. konferenciji odbora za evropske integracije/poslove zemalja učesnica Procesa stabilizacije i pridruživanja u Jugoistočnoj Evropi (KOSAP) u Skupštini Srbije.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine ona je podsetila da su "EU i sve članice pozvale Kosovo da se ukine taksa i da se vrati dijalogu, jer dijalog nema alternative".

Norčič Štamcar je ocenila da "status kvo nije rešenje" i dodala da "svi dobro znaju" da put Beograda i Prištine ka EU zavisi od uspostavljanja normalizacije odnosa, jer, kako je dodala, Unija ne želi nestabilnost u regionu.

Ona je ponovila da je EU spremna da nastavi političku i finansijsku podršku Zapadnom Balkanu koji treba da "pokaže da je spreman da preuzme kontrolu nad svojom sudbinom, da prevaziđe probleme i da bude deo zajedničke budućnosti u EU".

"Proširenje na Zapadni Balkan je sada važnije nego ikada i u najboljem interesu EU je da se postigne stabilnost, jer kada investiramo u Zapadni Balkan, mi investiramo u stabilnost same EU", rekla je.

"Naš cilj je da izbegnemo uvoženje nestabilnosti, a da izvezemo stabilnost. Ako investiramo u Zapadni Balkan, investiramo u stabilnost i bezbednost cele EU", rekla je i dodala da sa strateškog aspekta ne bi bilo mudro da EU ostavi prostor koji bi mogli da iskoriste drugi međunarodni akteri čiji stavovi nisu u saglasnosti sa stavovima EU.

Po oceni zamenice šefa Delegacije EU, uprkos napretku, na Zapadnom Balkanu nije završen posao oko transformacije društava.

"Može da se kaže da su svi naši partneri napredovali tokom ovih godina, ali različitim brzinama i intenzitetom. Srbija i Crna Gora su najdalje otišle u tome. Pre godinu dana Severna Makedonija je dobila zeleno svetlo i napredovala, kao i Albanija. Nadamo se da će u junu 2019. godine na sastanku Saveta svi dobiti zeleno svetlo", rekla je Norčić Štamcar koja je dodala da u reformama takođe napreduju BiH i Kosovo.

Ona je rekla da je upravo u toku pisanje godišnjih izveštaja za svaku zemlju od čega će zavisiti i zaključci Evropske komisije koji treba da budu doneti u junu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…