Nominovanje Tročanjija kao pokušaj da se ublaže tenzije između EU i Mađarske

Laslo Tročanji

Brisel, 18. septembar 2019. – Nakon što je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila listu kandidata za buduće komesare, poveravanje portfelja proširenja bivšem mađarskom ministru pravde Laslu Tročanjiju pokazalo se kao posebno kontroverzno, piše Euraktiv Nemačka.

Nominovanje Tročanjija predstavlja pokušaj da se ublaže tenzije između EU i Mađarske, smatra direktor Centra za studije evropskog susedstva na Centralnoevropskom univerzitetu (CEU) Peter Balaž.

Imamo mnogo drugih problema – Bregzit, trgovinski ratovi sa SAD. Izgleda da nova Komisija želi da popravi odnose sa Mađarskom i Poljskom„, rekao je Balaž za EURACTIV.

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je izbor Ursule fon der Lajen, ali nije ni imao mnogo izbora nakon što se usprotivio izboru Fransa Timermansa, kazao je Balaž koji je bio mađarski komesar za regionalnu politiku u EK Romana Prodija.

Smatra se da je Tročanji, koji je bio ministar pravde do juna, blizak Orbanov saradnik. On je bio ogovoran za zakon kojim se kriminalizuje rad nevladinih organizacija koje podržavaju izbeglice, kao i za onaj zbog kojeg je CEU morao da ode iz Budimpešte.

Portfelj poveren Tročanjiju je od velikog interesa i za Mađarsku. Proširenje i politika susedstva jedan su od prioriteta zemlje, naročito Balkan i posebno Srbija, piše Euraktiv Nemačka.

Budimpešta takođe želi da Rumunija, Bugarska i Hrvatska uđu u Šengen.

Lov na veštice i vladavina prava

Međutim, čini se da je popravljanje odnosa još daleko, sudeći prema debati na Savetu EU 16. septembra. Savet je raspravljao o optužbama za kršenje vrednosti EU i vladavine prava koje je Evropski parlament izneo protiv Mađarske pre godinu dana, nakon čega je pokrenuta procedura u okviru člana 7 Ugovora EU.

To je prvi put u istoriji EU da je Parlament pozvao EU Savet da „preduzme mere protiv članice kako bi sprečio pretnje osnovnim vrednostima Unije„, naveo je tada EP u saopštenju.

Za vreme debate je mađarska ministarka pravde Judit Varga optužila partnere zbog „lova na veštice“ dodajući da je slučaj Mađarske bio „sledeći korak u osvetničkoj kampanji promigrantskih snaga„.

Oštri tonovi čuće se i u kontekstu predstojećih lokalnih izbora u Mađarskoj 13. oktobra. Zato ostaje da se vidi kako će se razvijati odnosi Mađarske sa novom Komisijom posle tih izbora.

Procedura u sklopu člana 7 Ugovora EU povezana je sa optužbama evroposlanika na račun mađarskog kandidata za evrokomesara, posebno zbog toga što je on bio ministar pravosuđa.

Tako je potpredsednica Parlamenta Katarina Barli rekla za RND da je „kao ministar pravde Tročanji potkopao vladavinu prava u jednoj članici EU“.

Prema njenim rečima, mađarski kandidat za komesara „deli odgovornost za pravosudnu reformu, diskriminaciju prema manjinama i diskriminatorne zakone za nevladine organizacije„.

Istovremeno je holandska evroposlanica Sofi in ‘t Veld rekla za Gardijan da je nominacija Tročanjija provokacija dodajući da očekuje burnu raspravu u EP.

Prioritet Balkan

Međutim, i u slučaju da Tročanji prođe slušanje u Parlamentu, to neće previše značiti za politiku proširenja.

Iako je Fon der Lajen proširenje na Balkan postavila za jedan od prioriteta njene Komisije, članice poput Francuske i Holandije teško da će pristati na prijem novih članica u doglednoj budućnosti.

Ništa se tu neće promeniti. Nije važno ko će biti komesar za proširenje„, smatra dugogodišnji mađarski evroposlanik Đerđ Šeflin (György Sćöpflin) iz Fidesa.

Pored toga, kako se navodi, Tročanji nema neophodno iskustvo da oblikuje politiku Evropske komisije.

Tročanji je na Tviteru napisao da se osećao „počastvovano što je predložen za portfelj ‘Proširenje i susedska politika„.

On je odbio da komentariše optužbe koje se na njegov račun čuju iz Parlamenta, kao i da kaže na šta će se fokusirati kao komesar. Rekao je samo da će govoriti za medije posle slušanja u EP, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…