1. Početna
  2. Kultura
  3. NOktobar: Mesec norveške kulture u Srbiji

NOktobar: Mesec norveške kulture u Srbiji

Norveška

Beograd, 30. septembar 2016. – Norveška ambasada u Beogradu po prvi put organizuje mesec norveške kulture u Srbiji s ciljem da naši sugrađani i sugrađanke, mali i veliki, osete i okuse različite elemente norveške kulture, od literature i muzike do filma i kuhinje.

Neki oktobri su u znaku oktobarske kiše, benda Oktobar, Oktobarfesta ili Oktobarskog salona, ali ovaj je jednostavno NOktobar – mesec norveške kulture u Srbiji. To znači da će svi NOktobrovi dani biti ispunjeni nekim aspektom norveške kulture, koji će se odašiljati sa različitih lokacija. Program je napravljen tako da možete da stignete na sve događaje, ali morate bar na jedan. Ukoliko nas budete pratili na Facebook-u, imate velike šanse da dobijete karte za neke od njih, saopšteno je na sajtu Norveške ambasade u Beogradu.

Upoznajte norvešku kulturu:

– 4. oktobar — Dečji norveški hor (uzrasta od 10-14 godina) iz Nome Kulturskole pod dirigentskom palicom Čedomira Popadića, Norvežanina iz Kraljeva, nastupiće na manifestaciji Radost Evrope koja se odžava od 2-5. oktobra. Povedite svoje mališane da zajedno pevamo!

– 11-16. oktobra — Nedelja norveškog filma će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1. Otvoriće je poznati norveški filmski kritičar i bivši direktor Norveškog filmskog instituta Jan Erik Holst kao i poznata norveška rediteljka i feministkinja Anja Breien, koja je inače bila i prva žena koja je upisala Filmsku akademiju u Francuskoj. Tokom Nedelje norveškog filma će biti prikazani njeni filmovi u kojima se najviše bavi pravima žena. Breien je još poznata i kao partnerka Torvalda Stoltenberga, norveškog diplomate, političara i bivšeg prvog sekretara Norveške ambasade u Beogradu.

– 17. oktobar – Delikatesni ponedeljak u KC Grad-u na kome će zaposleni iz Ambasade kuvati i služiti posetioce tradicionalnim norveškim jelom Fårikål (jagnjetina u kupusu). Ko kaže da se u Norveškoj jede samo losos? Oktobar je mesec fårikåla kada se svi Norvežani i Norvežanke hrane kao što su se i njihovi siromašni preci, farmeri. 

– 23-30. oktobra — Čuveni norveški pisci Erlend Lu (Geopoetika) i Svein Monnesland (Prometej) dolaze na Beogradski sajam knjiga. Želeli ste posvetu svog omiljenog pisca u knjizi? Ovo je prava prilika da vam se ta želja ostvari na štandu Geopoetike ili Prometeja.

– 23-30. oktobra — Tri norveška filma za decu će biti prikazana na KidsFest – festivalu dečjeg filma u Domu sindikata. 

– 26-30. oktobra — Dva velika imena norveške džez scene, Tord Gustavsen i All Included, dolaze na Beogradski džez festival koji će se održati od u Domu omladine.

– 29. oktobar – All Included na bis na 17. Međunarodnom džez festival u Kragujevcu.

U okviru Meseca norveške kulture će biti održan i Džez festival u Skoplju na kome će 15. oktobra nastupiti poznati norveški džez sastav The Thing.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…

Foto: facebook.com/perpetuumjazzile
Kultura, Muzika

Perpetuum Jazile nastupa 9. februara u Kolarcu

_______
Beograd – Jedna od najvećih i najprepoznatljivijih vokalnih grupa na svetu Perpetuum Jazzile nastupiće 9. februara u beogradskom Kolarcu gde će publici predstaviti nove obrade svetskih hitova, najavili su organizatori.…