NKEU: Predstavljanje analize „Vladavina prava kroz Poglavlje 19 – socijalna i politika zapošljavanja“

Pravda NKEU

Valjevo, 13. novembar 2020. – Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) organizuje onlajn okrugli sto na kojem će predstaviti analizu Vladavina prava kroz Poglavlje 19 – socijalna i politika zapošljavanja.

Onlajn okrugli sto biće održan u četvrtak, 19. novembra 2020. s početkom u 12:00 časova preko ZOOM platforme (Meeting ID: 818 5806 6017,Passcode: 694864)

Navedena analiza dovodi u vezu vladavinu prava sa socijalnom politikom i politikom zapošljavanja“, kaže za Dijalog Net Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i dodaje da „u analizi članice Konventa otvaraju diskusiju o izazovima reforme u ovoj oblasti i daju preporuke za njeno unapređenje“.

Dragojlović ističe međusobnu povezanost ova dva važna pregovaračka poglavlja koja dotiču mnoge oblasti društva.

S tim u vezi, koordinatorka Konventa poziva (i očekuje) predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva, kao i pojedince i pojedinke iz najšireg društvenog kruga sa teritorije Zapadne Srbije da budu aktivni učesnici i učesnice ovog okruglog stola.

Dragojlović dodaje da su za učešće na okruglom stolu dobrodošli svi oni koji smatraju da mogu doprineti kvalitetu diskusije, razmene znanja, informacija i povezivanja.

Kako sve ne bi ostalo „samo na papiru“, želeli bismo da diskutujemo o tome zašto je vladavina prava najvažnije poglavlje u pregovorima sa EU i kako na svakodnevni život građana, životni standard, poslovanje privrede i ukupan razvoj naše zemlje utiče nedostatak vladavine prava u bilo kojoj politici“, objašnjava Dragojlović.

Dodaje i da će se na okruglom stolu sa učesnicima sa područja Zapadne Srbije razgovarati na temu socijalne politike i politike zapošljavanja.

Iz Konventa podsećaju da se Osnovna prava u Poglavlju 19 identifikuju kroz ukrštanje evropskih, međunarodnih i nacionalnih propisa.

Na evropskom nivou to su Evropska povelja o ljudskim pravima, Evropska konvencija o ljudskim pravima Saveta Evrope, kao i druge konvencije Saveta Evrope.

Ustavom Republike Srbije garantovano je pravo na rad, jednaka dostupnost radnih mesta, poštovanje dostojanstva, bezbednost i zaštita na radu, ograničeno radno vreme i odmor, kao i pravo na pravičnu naknadu za rad.

Pojedina prava iz Poglavlja 19 i institucije koje imaju ulogu u ostvarivanju i zaštiti tih prava, istovremeno su predmet i Poglavlja 23, tako da se pitanje njihove usklađenosti sa pravnim tekovinama EU i postignuti nivo pripremljenosti mogu pratiti i kroz pregovore o Poglavlju 23.

Imajući u vidu da građani često nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima, kako zbog čestih izmena zakona tako i zbog neadekvatnog informisanja javnosti, što realizaciju tih prava dovodi u pitanje, potrebno je kontinuirano unapređivati obaveštenost građana o njihovim pravima i o raspoloživim mehanizmima za zaštitu tih prava“, kaže, za Dijalog Net, Nataša Dragolović, koordinatorka Konventa.

Dodaje da Konvent upravo radi na tome i organizacije/članice Radne Grupe, kojom koordinira Fondacija Centar za demokratiju, brojnim svojim aktivnostima i projektima nastoje da to stanje promene. U tom cilju organizuje se i ovaj okrugli sto i debatu.

Osim analize Vladavina prava kroz Poglavlje 19 – socijalna politika i politika zapošljavanja, članice Konventa u seriji analiza dovode u vezu načela vladavine prava i osnovnih ljudskih prava u još četiri Pregovaračka poglavlja: Politika konkurencije (Poglavlje 8), Zaštita prava potrošača i zaštita zdravlja (Poglavlje 28), Energetika (Poglavlje 15), Zaštita životne sredine (Poglavlje 27) koja će biti predstavljena u seriji okruglih stolova, širom Srbije.

Analize i okrugli stolovi deo su projekta „Neka Pravda vlada / Let the Justice Rule“, u okviru programa Matra, koji uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije sprovodi Nacionalni konvent o EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…