NKEU: Civilno društvo prepoznati kao partnera u zaštiti najosetljivijih društvenih grupa u uslovima vanrednog stanja

civilno društvo

Beograd, 03. april 2020. – Nacionalni konvent o EU (NKEU) poziva državne  i organe lokalne samouprave da prepoznaju udruženja kao partnere u zaštiti najosetljivijih društvenih grupa u uslovima vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

NKEU je platforma u okviru koje se vodi dijalog o svim temama koje se tiču pristupanja Srbije EU.

Situacija koja je posledica pandemije korona virusa zahteva hitnu reakciju svih aktera koja je usmerena na pružanje adekvatne zdravstvene zaštite, ali i različitih vrsta socijalne pomoći i usluga  najugroženijim kategorijama stanovništva.

NKEU navodi da je pomoć potrebna starijima, osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima, korisnicima novčanih naknada, stanovnicima neformalnih naselja, korisnicima i štićenicima raznih kolektivnih centara i ustanova, i drugim grupama koje su bile ugrožene i pre početka pandemije.

Da bi njihove potrebe bile što efikasnije zadovoljene, pored kapaciteta sistema socijalne zaštite, potrebno je i angažovanje udruženja koja su inače usmerena na rad sa ovim grupama i predstavljaju vredan resurs u ovoj situaciji.

Zato apelujemo da sve organizacije koje imaju direktan kontakt s korisnicima u lokalnoj zajednici dobiju neophodnu podršku za rad kako bi se blagovremeno i na najbolji mogući način odgovorilo na potrebe najugroženijih građana i socijalno ugroženih grupa”, naveo je NKEU.

To pre svega podrazumeva obezbeđivanje dozvola kretanja tokom “policijskog časa” za aktiviste i volontere udruženja građana koji obavljaju terenski rad, kako bi mogli nesmetano da stignu do svih kojima je potrebna njihova pomoć; obezbeđivanje neophodne zaštitne opreme; uključivanje predstavnika OCD u rad štabova u cilju bolje koordinacije podrške; viši stepen fleksibilnosti za prilagođavanje aktivnosti OCD novonastalnoj situaciji i redovno izvršenje plaćanja prema njima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…