NKD: Za samo osam dana niški aerodrom ostao bez tri linije

Aerodrom Konstantin Veliki Niš

Niš, 01. novembar 2019. – Pod direktnim ili indirektnim uticajem republičkih vlasti, niški aerodrom je za osam dana ostao bez tri linije, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša.

Od gašenja linije ‘Er Srbije’ (Air Serbia) Niš-Budimpešta sa zvaničnim objašnjenjem koje je upadljivo nelogično, daleko više zabrinjava uredba Vlade Srbije kojom je praktično zabranjena linija ‘Rajanera’ (Ryanair) na relaciji Niš-Frankfurt„, navodi se u saopštenju.

Koalicija dodaje da je od te irske „lou-kost“ (low cost) kompanije stigla zvanična ocena da je Rajaner „žrtva monopola kompanije Er Srbija„.

Usledilo je, kako se navodi i nelogično povlačenje popularne linije „Sviser“ (Swiss Air) na relaciji Niš-Cirih, gde živi veliki broj ljudi iz Srbije.

Linije za Frankfurt i Cirih su, po svemu sudeći, žrtve subvencionisanih linija ‘Er Srbije’ do Hana (kod Frankfurta), odnosno do Fridrihshafena„, navodi ova organizacija.

NKD je reagovala povodom davanja subvencija kompaniji „Er Srbija“ za 12 linija iz Niša i upozorila da je moguća posledica gašenje postojećih linija.

Preuzimanjem (niškog) aerodroma, Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja je od početka imalo za cilj proterivanje ‘lou kost’ kompanija, pa verujemo da je država zadovoljna ovakvim ishodom, pogubnim po građane i već dovoljno devastiranu ekonomiju juga Srbije„, navela je NKD.

U saopštenju piše i da „Vlada Srbije interese srpsko-arapske avio-kompanije stavlja ispred dobrobiti građana i oživljavanja južne Srbije, jednog od najsiromašnijih regiona u Evropi„.

Stavljanje privatnih, partikularnih interesa iznad javnog, nedvosmisleni je pokazatelj stanja zarobljene države na koji ukazuje i strategija proširenja Evropske unije na Balkan„, ocenila je NKD.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…