NKD: Skupo zaduživanje Srbije radi očuvanja iluzije ekonomskog rasta

Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Niš, 17. maj 2020. – Tribinu „Pandemija i ekonomija: Realnost iza brojeva“ organizovala je Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD).

Na tribini su govornici pokušali da daju odgovor šta se može očekivati od srpske ekonomije nakon pandemije korona virusa.

Na tribini su govorili profesor Univerziteta u Vizbadenu dr Raša Karapandža, urednica Nove Ekonomije Biljana Stepanović i analitičarka Centra za istraživanje javnih politika Tanja Jakobi.

Tribinom „Pandemija i ekonomija: Realnost iza brojeva“ moderirala je dugogodišnja novinarka Antonela Riha koja je onlajn razgovor usmerila na ekonomske mere i prognoze, (ne)mogućnosti finansijskog oporavka građana i privrede i socio-ekonomska predviđanja iz ugla stručnih sagovornika.

Profesor Karapandža je istakao da je nužno da država prevashodno dovede do stanja u kome se život polako vraća u normalu, a ne ovako naglo.

,,To je suštinski problem – treba držati epidemiju pod kontrolom, a mi imamo mitinge koji će dovesti do njenog rasplamsavanja’’, kazao je profesor Univerziteta u Vizbadenu i nadovezao sa tim kako naša društveno-politička situacija utiče na strane investitore.

,,Zamislite da ste strani investitor i da želite da iz, recimo, Azije, prebacite proizvodnju u Srbiju. Onda uključite televizor i vidite da se ovde pale baklje po krovovima usred policijskog časa’’, rekao je on i konstatovao ,,da bi neko ovde došao da investira, mora da primi mito ili donaciju jer mi nemamo institucionalni kapital’’.

Govoreći o merama za oporavak privrede, urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović je zaključila da su krediti Fonda za razvoj izuzetno povoljni, ali je sumnjičava prema tome kako će se oni raspodeljivati. ,,Znajući zemlju u kojoj živimo, nisam sigurna da će ti krediti da se dele meritokratski već će dobiti naši jer se ovde sve deli na naše i njihove’’, pribojava se Stepanović i dodaje da ,,nije pravedno da se čitav svet bori protiv korone, dok se mi borimo i protiv korone i protiv neodgovorne vlasti’’.

Oni su ocenili i da se Srbija zadužila po daleko nepovoljnijim uslovima, jer kredit EU zahteva potpunu transparentnost i kontrolu potrošnje, te vlast nije htela da prihvati „jeftiniji” novac.

Analitičarka Centra za istraživanje javnih politika Tanja Jakobi smatra da je podela 100 evra svakom punoletnom građaninu besmislena, ali ih, uprkos tome, treba uzeti.

,,Nama je Siniša Mali rekao da ćemo mi bolje upravljati novcem nego on. Ako ja uvek znam bolje od Siniše Malog kome ću dati te pare i šta ću sa njima uraditi – to je, zapravo, poziv za neverovanje u državu, na nedisciplinu poresku’’, kazala je Jakobi. Oni koji, međutim, bude optimizam u ovoj državi su, smatra Jakobi, radnici u zdravstvu, trgovinama, prevozu i da oni svakako, treba da dobiju bolje vrednovane plate.

Sagovornici su se saglasili da 100 evra pomoći punoletnim građanima nije ekonomska, već politička mera. Umesto populističkih poteza, jedini put koji Srbiju vodi u dobrom pravcu bio bi izgradnja institucija i vladavine prava, zaključili su.

Tokom debate sprovedena je onlajn anketa ,,Kakva su Vaša očekivanja od srpske ekonomije u 2021. godini?’’ na koju je 91% gledalaca odgovorilo ,,Biće gore’’, a 9% ,,Biće isto’’. Nijedan gledalac nije odgovorio da će biti bolje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…