NKD: Promena izbornih uslova nedovoljna, neophodna reforma izbornog sistema

Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Niš, 12. novembar 2020. – Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) pozvala je danas učesnike budućeg predizbornog dijaloga da ne pregovaraju samo o izbornim uslovima, već da otvore raspravu o urgentnoj reformi izbornog sistema.

NKD ocenjuje da izborni sistem treba da bude prvi korak u agendi budućih pregovora u trouglu vlast-opozicija-EU.

Profesionalno izveštavanje medija i zabrana funkcionerske kampanje jesu preduslovi za poštene izbore, ali nisu dovoljni za demokratiju. Poboljšanje izbornih uslova i unapređenje izbornog procesa u ovakvom izbornom sistemu ni na koji način ne obezbeđuju da poslanici budu odgovorni građanima, kao i da svi delovi Srbije budu ravnomerno zastupljeni u Parlamentu„, ističe u proglasu NKD.

Ta organizacija traži da se „aktuelni izborni sistem zameni jednim od modela u kojem će građani konačno poslanike birati po imenu i prezimenu“ jer će tako „poslanici biti odgovorni nosiocima suvereniteta – građanima, ne svojim stranačkim liderima„.

Istovremeno, NKD ukazuje i na teritorijalnu disproporciju zastupljenosti jer Beograd u aktuelnom sazivu ima 96 poslanika, Novi Sad 14, Niš sedam.

NKD u saopštenju naglašava i da 90 opština ili gradova nema predstavnika, a da od 2008. čak 43 opštine ili grada nemaju predstavnika u parlamentu.

To nije demokratski, već u potpunosti diskriminatorno i dovodi do devastacije pojedinih krajeva Srbije„, naglašava u saopštenju NKD, sugerišući da se u dijalogu o izbornom sistemu usaglasi prihvatljiv model „koji će odražavati, a ne deformisati, izbornu volju građana„.

Takođe, NKD sugeriše da bi sledeće lokalne izbore za odbornike trebalo održati po većinskom sistemu kako bi svi građani širom Srbije „na lokalnim izborima, gde se kandiduju lokalne teme„,  glasali „za svog komšiju, ne za nacionalnog partijskog lidera„.

Promenom izbornog sistema opozicija bi konačno dobila šansu da kandiduje svoje ljude imenom i prezimenom. Srpska napredna stranka imala bi priliku da pokaže demokratski, a ne autokratski karakter, kao i da su njeni poslanici odgovorni građanima„, istaknuto je u saopštenju NKD.

Ocenjeno je da bi „reformom izbornog sistema, Srpska napredna stranka unapredila demokratske kapacitete Srbije na putu ka izgradnji modernog evropskog društva„, a „naprednjaci bi dobili priliku da reše unutarstranačke konflikte, birajući najbolje među sobom„.

Evropska unija trebalo bi da ohrabri ove promene i princip personalizacije, jer izborni sistem kakav postoji u Srbiji ne postoji nigde u EU i smatra se prevaziđenim. Princip modernih evropskih demokratija jeste da su građani najbitniji, a u Srbiji jedino promenom izbornog sistema taj princip bi dobio puni politički smisao, sugeriše u saopštenju NKD.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…