Nivoi gasova odgovornih za efekat staklene bašte dostigli nove rekorde

Foto: pixabay.com

Vašington – Nivoi tri najvažnija gasa koji zadržavaju toplotu u atmosferi ponovo su dostigli nove rekordne vrednosti prošle godine.

To su potvrdili američki naučnici, naglašavajući eskalirajući izazov koji predstavlja klimatska kriza.

Globalna koncentracija ugljen-dioksida, najvažnijeg i najzastupljenijeg od gasova s efektom staklene bašte koje emituje ljudska aktivnost, porasla je na prosečnih 419 molekula na milion u atmosferi 2023. godine, dok je metan, moćan, ali i kratkotrajniji gas koji ima efekat staklene bašte, porastao na 1.922 molekula u odnosu na milijardu.

Nivo azot-oksida, trećeg po značaju gasa koji ima efekat staklene bašte, blago se popeo na 336 molekula u odnosu na milijardu.

Povećanja ne odgovaraju u potpunosti rekordnim skokovima viđenim poslednjih godina, prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu (NOAA), ali i dalje predstavljaju veliku promenu u sastavu atmosfere čak i od pre samo jedne decenije.

Sagorevanjem fosilnih goriva, uzgojem životinja i krčenjem šuma, svetski nivoi CO2 su sada za više od 50 odsto veći nego što su bili pre ere masovne industrijalizacije.

Metan, koji dolazi iz izvora koji uključuju eksploataciju nafte i gasa i uzgoj životinja, porastao je još dramatičnije poslednjih godina, saopštila je NOAA i sada ima atmosferske koncentracije 160 odsto veće nego u predindustrijsko vreme.

NOAA je saopštila da je povećanje nivoa gasova koji imaju efekat staklene bašte posledica kontinuirane upotrebe fosilnih goriva, kao i uticaja šumskih požara, koji izbacuju dim prepun ugljenika u vazduh.

Azotni oksid je, u međuvremenu, porastao zbog široke upotrebe azotnog đubriva i intenziviranja poljoprivrede.

Sve veće prisustvo gasova sa efektom staklene bašte podstiče porast globalne temperature, koja izaziva poplave, suše, toplotne talase i šumske požare.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…