1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Niš: Napad na integritet članova LAF-a

Niš: Napad na integritet članova LAF-a

Lokalni Antikorupcijski Forum Grada Niša / LAF NIŠ
Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) upozorava da pojedini funkcioneri i mediji poslednjih dana iznose neistinite tvrdnje da se njegovi članovi navodno nalaze u sukobu interesa, što predstavlja neosnovan i grub atakom na integritet ovog tela.
 
LAF sa advokatima razmatra mogućnost  pokretanja postupka pred nadležnim organima zbog iznošenja takvih neistina, koje pri tom nanose štetu kredibilitetu ovog samostalnog i nezavisnog gradskog tela, koji  predstavlja njegovu najveću vrednost do koje drži i na kojoj insistira.
 
LAF podseća da je u Narodnim novinama prošlog vikenda objavljena izjava gradonačelnika Niša povodom zahteva LAF-a za vraćanje u gradski budžet nezakonito primljenih „funkcionerskih dodataka“ po kojoj ovo telo navodno “ima 11 članova, od kojih je sedam u direktnom sukobu interesa”. LAF je uputio ispravku, odnosno odgovor na takve tvrdnje, ali su te novine odbile da ga objave.
 
Ovakvo ponašanje funkcionera i novina je neshvatljivo, tim pre što je činjenica da LAF ima pet članova, od kojih je jedan izašao iz članstva iz ličnih razloga, tako da će se “popuna” obaviti narednog meseca,  kroz dodelu Godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije”, kako propisuje Lokalni plan za borbu protiv korupcije.
 
Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije precizno reguliše sukob interesa, a LAF ni na koji način ne krši bilo koju njegovu odredbu.
 
Nijedan član LAF-a nije zaposlen u lokalnim organima javne vlasti, ustanovama i preduzećima, niti je na bilo koji drugi način povezan sa gradskim javnim sektorom, institucijama i funkcionerima.
 
Članovi LAF- a rade volonterski i za svoj rad ne primaju naknadu iz budžeta.
 
Izabrani su na javnom konkursu, od strane nezavisne Komisije u kojoj su bili predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, nevladinog sektora i novinarskih udruženja, bez uticaja lokalne samouprave.
 
Gradsko veće je u novembru 2013. godine formalno potvrdilo izbor članova LAF-a, kroz donošenje odluke o njegovom osnivanju, a bez diskusije o izabranim kandidatima.
 
Posle ovih niških novina, i Televizija Zona Plus je objavila informaciju da se, kako je juče navela, u „jasnom“ sukobu interesa navodno nalazi i zamenica koordinatora LAF-a Zorica Miladinović, pošto je za jednu nacionalnu televiziju dala izjavu o niškom konkursu za dodelu projektnih sredstava medijima, a pri tom je medij u kojem je zaposlena, dnevni list Danas, učestvovao na tom konkursu i njegov projekat nije prihvaćen.
 
Nesporna činjenica je, međutim, da je Zorica Miladinović za taj medij govorila kao predstavnica LAF-a, što je u medijskom prilogu precizno naznačeno, i da je to učinila, ukoliko se to smatra iole značajnim, nakon završetka konkursa i objavljivanja njegovih rezultata.
 
Ona je tom prilikom saopštila jedan od zajedničkih zaključaka LAF-a da su 86 odsto novca na tom konkursu dobili mediji koji su, prema ovogodišnjem izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, po vlasničkoj, uređivačkoj ili finansijskoj liniji bliski vlastima.
 
U Godišnjem izveštaju Saveta, koji je taj savetodavni organ Vlade Srbije dostavio članovima LAF-a, jasno je navedeno da je jedan od medija koji je po vlasničkoj strukturi blizak vlastima i Televizija Zona Plus, čiji je vlasnik sin ministra odbrane, koji je istovremeno i funkcioner SNS- a. Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, ovakav srodnik spada u „povezana lica koja se opravdano smatraju interesno povezanim sa funkcionerom“.
 
Naglašavamo da LAF u svom radu, te i u procesu rasprave i glasanja o bilo kom pitanju, strogo vodi računa o poštovanju svog Etičkog kodeksa, tako da ni u ovom slučaju nije bilo sukoba interesa ili bilo koje druge nepravilnosti.
 
LAF će nastaviti da se na ozbiljan i argumentovan način bavi „funkcionerskim dodacima“ i „medijskim konkursom“, u vezi sa kojima je pokrenuo i određene postupke, a o svim novim činjenicama i dalje će pravovremeno i istinito obaveštavati javnost.
 
Izvor:LAF Nišnuns.rs
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…