Niš : Komentar “novinare treba zapaliti“ nije pretnja

Viši sud u Nišu pravosnažno je oslobodio osobu koja je na portalu Južnih vesti komentarisala tekst o malverzacijama u Direkciji za javni prevoz u tom gradu na uvredljiv i preteći način. Time je potvrđena prvostepena presuda iz januara, u kojoj je Osnovni sud u Nišu doneo odluku da komentar poput „treba zapaliti novinare da ne postoje“ nije krivično delo pretnje, već nedopustiv vrednosni sud.

Osoba za koju je policija u istrazi utvrdila da je pisala komentare pod pseudonimom "Krle utoka" službenik je Direkcije za javni prevoz Aleksandar Stanković. Njegovi komentari bili su reakcija upravo na tekstove i video priloge koje su se odnosili na način na koje je rukovodstvo Direkcije nameštalo uslove tendera vrednog 50 miliona evra.

U objašnjenju pravosnažne presude Višeg suda u Nišu navodi se kako „okrivljeni niti jednog momenta nije izrazio lične namere za preduzimanje bilo kakve radnje koja bi ugrozila sigurnost oštećenih“.

Ovo nije prvi put da novinari Južnih vesti primaju pretnje i uvrede funkcionera i službenika iz Niša. Nije ni prvi put da sud odbacuje indirektne pretnje kao neosnovane, navodi Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti.

Osnovni sud u Nišu tako je ranije zaključio da: "ne igraj se vatrom" i "skrati jezik" nije pretnja već "ukazivanje na osetljivost teme", te da komentar "da ste ovo napisali u Americi, da li biste živi dočekali jutro?" nije pretnja već "činjenica da je radnju smestio u drugu zemlju, i da optuženi pokazuje svest da pravni sistem Srbije ne dozvoljava ubistvo".

Izvor: Insajder

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…