Niš: Da li se gradska vlast stidi lokalnog antikorupcijskog modela?

Skupština grada Niša

Biro za društvena istraživanja poziva gradonačenika Niša i gradsku upravu, a posebno Skupštinu Grada Niša da omoguće primenu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, koji je usvojila Skupština Grada Niša 2011. godine, i time omoguće poštovanje jedne od mera, prisustvo građanskog posmatrač sastancima upravnih i nadzornih organa/tela u javnim, organima, ustanovama i preduzećima čiji je osnivač grad.

BIRODI  u saopštenju za javnost podseća da je, zahvaljujući njihovoj inicijativi, Niš   stao u red prvih gradova u svetu  koji su razvili svoj sistem za borbu protiv korupcije. I pored toga, u zvaničnom sappštenju gradske uprave BIRODI je označen kao ’’beogradski remetilački faktor’’.

Za razliku od Njujorka, Sidneja, Antverpena, Amsterdama, Honk Konga i velike većine nemačkih gradova, među kojima prednjači Hamburg, koji su usvojeno primenili, niški gradonačelnici su (Simonović) ukidali Lokalni antikorupcijski forum grada Niša, (Perišić) (onemugućavali i ignorisali rad LAFa). 

Čini se da i novi gradonačelnik Niša Darko Bulatović nastavlja (lošu) praksu svojih prethodnika i sprečava primenu mera  iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije.  

Umesto podrške niškom modelu borbe protiv korupcije, koji je pozitivno ocenjen od Agencije za borbu protiv korupcije, gradska vlast ga opstruira i ignoriše. Time treći grada po veličini u Srbiji, postaje pravi grad po borbi protiv borbe protiv korupcije.

Ovakvim  (ne)činjenjem gradska vlast pokazuje nespremnost da poštuje Lokalni plan za borbu protiv korupcije, čije postojanje je obaveza po važećoj Nacionalnoj strategiji, a čiju primenu nadzire Komisija kojom rukovodi predsednik Vlade Republike Srbije. Treba istaći da je primena antikorupcijske strategije deo kriterijuma iz Akcionog plana za poglavlje 23.

 Biro za društvena istraživanja smatra više nego potrebnim da se Udruženju predsednika skupština stanara, kao prelazno rešenje i dobra praksa koja je podržana od nekih gradskih funkcionera, omogući da prisustvuje sednicama upravnih i nadzornih odbora Gradske Toplane i Parking servisa. 

Argument da su isto tražila i druga udruženja građana samo govori da je potrebno sprovesti meru iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, prema kojem je LAF taj koje vrši selekciju građanskih posmatrača na bazi Pravilnika i odgovara za rad građanskih posmatrača. Na ovaj način se sprečava bilo kakva partijska zloupotreba i manipulacija što je praksa u Srbiji.

Dokaz za to je i konkurs za sufinasiranje medijskih projekata u Nišu kada lokalnom antikorupcijskom telu (LAF), a ne udruženju građana, istom argumentacijom o tome ’’da i drugi traže prisustvo’’, nije dozvoljno da svojim prisustvom doprinese integritetu procesa. 

BIRODI ovom prilikom saopštava da je ovo poslednje samostalno saopštenje ove organizacije o borbi protiv korupcije u Nišu. Namera je  udruživanje   sa antikorupcijskih organizacijama i aktivistima iz ostalih delova Srbije,  sa ciljem da svaki grad u Srbiji dobije ono što Niš već pet godina ima, antikorupcijsko telo koje ima integritet, stručnost i volju da se izbori sa korupcijom.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…