NIN o porodičnom biznisu i stranačkim vezama u Krušiku

Krušik

Beograd, 22. januar 2020. – Dok je Кrušik četiri godine po privilegovanim cenama prodavao oružje privatnim preduzećima, kao što su GIM koji zastupa otac ministra policije Branko Stefanović i firme Slobodana Tešića, jednog od finansijera SNS-a, direktor te državne fabrike u Valjevu bio je Mladen Petković.

Podsećamo da je i BIRN, prošle godine, pisao da su bivši direktor Krušika Mladen Petković i njegova supruga, za prethodnih godinu dana, stekli nepokretnosti vredne najmanje milion evra.

Za to vreme Кrušik je zapadao u dugove a imetak porodice Petković dramatično je počeo da se uvećava, navodi NIN u novom broju u tekstu „Porodični biznis i stranačke veze„.

Petkovićeva supruga Aleksandra osnovala je preduzeće „Mavija“ 9. februara 2012. Preduzeće ubrzano raste i otvara nove ćerke firme u isto vreme kada Кrušik širi svoje poslove sa privilegovanim privatnim trgovcima oružjem. Profit „Mavije“ u 2017. i 2018. bio je 1,08 miliona evra ili 937 puta veći nego 2014. i 2015.

Sa ubrzanim razvojem „Mavija“ maja 2017. osniva „Graphene group„, a februara 2019. i „Mavia construction„. Firma supruge direktora Кrušika dobija unosne poslove na državnim projektima, poput Beograda na vodi i Кoridora 11, piše NIN.

Porodica Petković, lično ili preko svojih preduzeća vlasnici su brojnih nekretnina: stan u Ulici Ismeta Mujezinovića na Novom Beogradu od 85 kvadrata, u kome je do 2017. bilo sedište „Mavije“ i polovina stana od 85 kvadrata u istoj ulici, u svojini su Aleksandre Petković.

Na Vračaru u Ulici Stojana Protića na „Maviju“ se vodi stan od 170 kvadrata, čija je vrednost procenjena na više od pola miliona evra i garaža od 12 kvadrata. Tu je sada novo sedište „Mavije„.

Još jedan stan na Vračaru, u Molerovoj ulici, koji je pod hipotekom, vodi se na Aleksandru Petković. Na ime „Mavije“ 12. jula 2018. uknjižena je i vila na Dedinju u Jevrema Grujića, od 193 kvadrata i plac od 1.083 kvadrata, a vrednost te imovine je oko 800.000 evra.

Za vreme dok su Petkovići enormno uvećavali ličnu imovinu, Кrušiku je blokiran račun. Ta blokada traje od 17. januara 2017. Mladen Petković sada upravlja fabrikom „Zastava oružje„, podsetio je NIN.

Uzbunjivač Aleksandar Obradović, protiv koga se još vodi postupak, kaže da je posle promene vlasti Кrušikpostao partijski plen u kome je malo društvo odabranih mehanizmima za isisavanje novca punilo svoje džepove„.

Petković je partijski vojnik bez biografije, koji je u nedostatku znanja i iskustva Кrušikom upravljao šireći strah i tenzije. Кršio je propisane procedure i poslovne običaje„, tvrdi za NIN Obradović.

Obradović je dodao da je za sve ove „zasluge“ Mladen Petković nagrađen tako što je lično ekonomski uznapredovao sa imovinom od više miliona evra.

Iz kojih izvora tolike nekretnine, kamioni i mehanizacija, za nešto više od četiri godine rada i plate u Кrušiku„, zapitao je Obradović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…