NIN: Bivši direktor Krušika uplatio najmanje dve donacije Bezbednosno-informativnoj agenciji

Mladen Petković

Beograd, 29. januar 2020. – Nekadašnji direktor fabrike Krušik Mladen Petković, uz saglasnost Nadzornog odbora te kompanije, uplatio je najmanje dve donacije Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), a preduzeće iz Valjeva je obe donacije proglasilo poslovnom tajnom, piše nedeljnik NIN.

U tekstu pod naslovom „Donacije iz BIA poslovna tajna“ navodi se da su te isplate išle sa posebnih računa, koji nisu blokirani.

Glavni račun fabrike Krušik je u blokadi od 27. januara 2017. godine zbog čega neki poverioci Krušika tri godine ne uspevaju da naplate svoja potraživanja.

Da stvar bude još čudnija, para za donacije je bilo, ali nije za redovno poslovanje, zbog čega je Krušik morao da se zadužuje kod banaka. Tako je direktor Petković 28. septembra 2018. doneo dve odluke o donacijama za BIA. Nadzorni odbor je već 2. oktobra dao saglasnost na obe odluke. Tako su od zaposlenih sakriveni podaci o tome kome je i zbog čega uplaćeno 540.000 plus 100.000 dinara„, stoji u tekstu.

Nedeljnik NIN je preneo da se u odlukama o donacijama navodi da je 100.000 dinara dodeljeno BIA „radi pokrića sredstava za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju stepeništa i dela fasade PU (Policijske uprave) Valjevo„.

U tekstu se navodi i da je 540.000 dinara dodeljeno „radi rekonstrukcije stepeništa i dela fasade PU Valjevo„.

Samo mesec dana kasnije Krušik je zbog besparice od Srpske banke uzeo kredit od dva miliona evra, a u martu iste godine Petković je od Srpske banke tražio da se produži rok za vraćanje poslednje rate (449.966 evra) starog kredita od 2,25 miliona evra„, preneo je nedeljnik.

Dodaje se da je donaciju od Krušika primio direktor BIA Bratislav Gašić, „Petkovićev stranački kolega iz SNS-a“, kao i da njih dvojicu donacije povezuje „još jedan, doduše nerealizovan aranžman„.

Privatna firma Luknes iz Kruševca, čiji je vlasnik Nebojša Gašić, početkom 2016. dogovarala je sa Krušikom kupovinu punjenja za mine od 120 milimetara. Taj ugovor vredan 139.408 američkih dolara je zaključen, krajnji kupac je trebalo da bude firme Abu-Кir Company for Engineering Industries iz Aleksandrije u Egiptu, ali taj posao, spletom različitih okolnosti nikada nije realizovan„, piše u tekstu.

NIN je preneo i tvrdnje uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića da je vlasnik Luknesa Nebojša Gašić u srodstvu sa Bratislavom Gašićem.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…