Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više!

Beograd, 05. decembar 2016. – U okviru 16 dana aktivizma protiv muškog nasilja prema ženama, u utorak, 6. decembra,  Mreža Žene protiv nasilja i Žene u crnom, obeležavaju godišnjicu Montrealskog masakra koja se širom sveta obeležava sa porukom o nedopustivosti ubijanja žena samo zato što su žene.

Mreža Žene protiv nasilja ovaj dan posvećuje ženama u Srbiji koje su ubijene u porodično-partnerskom kontekstu, protestnom šetnjom koja će otpočeti 6.12.2016. godine u 13h ispred Narodne skupštine i ići ulicom Kneza Miloša do zgrade Vlade Republike Srbije.

Ovih dana, kada se širom sveta obeležava kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama, kada se o nedopustivosti nasilja govori sa svih državnih instanci i u svim medijima, upravo iz medija saznajemo za još jedno ubistvo žene u ovoj godini za koje su institucije imale saznanja o prethodno trpljenom nasilju. G.N. (64 god) je ubio sin S.N. (41 god), samo nekoliko dana nakon što je nasilje prijavljivano policiji gde je S.N. bio na saslušanju3. Ovo je ujedno trideset i druga žena u 2016. godini za koju znamo da je ubijena od strane partnera ili muškog člana porodice.

Mreža Žene protiv nasilja podseća javnost da i pored svih uloženih napora i akcija, i ovu godinu završavamo sa poražavajućom statistikom prema kojoj u Srbiji svake godine između 30 i 40 žena bude ubijeno u porodično-partnerskom kontekstu.

Mreža Žene protiv nasilja  zahteva dosledno sprovođenje zakona kojima je regulisana oblast nasilja prema ženama i nasilja u porodici i postupanje profesionalaca u skladu sa tim zakonima i postojećim protokolima, traži se profesionalno disciplinska odgovornost za službenike koji ne postupaju u skladu sa zakonom. Traži se od institucija države i društva da veruju ženama jer će jedino u takvim okolnostima žene verovati da treba da prijave nasilje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…