Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar izabrana za prvu predsednicu Republike Slovenije

Nataša Pirc Musar

Ljubljana – Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar pobedila je 13. novembra u drugom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji i postala prva predsednica te zemlje.

Na osnovu prebrojanih 90% glasačkih listića Pirc Musar, kandidatkinja leve i liberalne orijentacije, osvojila je 53,91% glasova dok je njen protivkandidat, desničar i šef diplomatije u vladi prethodnog premijera Janeza Janše, Anže Logar osvojio 46,09% glasova.

U drugom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji na birališta je izašlo 50,58% registrovanih birača.

Logar je  prvom krugu izbora 23. oktobra osvojio 33,96%, dok je Pirc Musar osvojila 26,85% glasova.

Pirc Musar (54) je bivša novinarka i advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka. Poznata je i kao zagovornica prava LGBT populacije. Petnaest godina je radila pri Savetu Evrope kao stručnjakinja za ljudska prava.

Od 2004. godine je u dva mandata bila poverenica za pristup informacijama od javnog značaja.

Ona je 13. novembra uveče rekla je da su birači na demokratskim izborima demokratskom većinom rekli kakvu Sloveniju žele. Najavila je da će se boriti za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokratiju.

Zahvalila je biračima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su glasali za nju, i takođe čestitala svom protivkandidatu Logaru i poželela mu puno sreće na daljnjem putu.

Daću sve od sebe da uistinu budem predsednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokratiju. Daću sve od sebe da se ujedinimo u politici oko strateških pitanja„, najavila je.

Dodala je da se zalaže za kvalitetno javno zdravstvo, kao i socijalnu i svaku drugu sigurnost.

Što je čovjek sigurniji, biće manje siromašnih, manje socijalnih problema, manje kriminala u našoj zemlji„, rekla je Pirc Musar i dodala: „Želim da Slovenija postane zemlja u kojoj će se o starijima brinuti, u kojoj će mladi hteti da ostanu. Želim Sloveniju u kojoj ćemo biti svesniji da nas čekaju teška vremena zbog klimatskih promena„.

Natašu Pirc Musar su uglavnom podržali simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati – SD i Levica), ali i neodlučni birači.

Nekadašnji slovenački ministar spoljnih poslova Logar (46) čestitao je novoj predsednici pozvavši je da bude predsednica svih građana.

Sloveniji je to sada potrebno više nego ikada prije“, rekao je i izneo tvrdnju da njih dvoje imaju različite stavove o nekim pitanjima, ali da je „svima u interesu da imamo dobrog predsednika„, prenela je agencija STA.

I Logar i Pirc Musar su formalno nezavisni kandidati, iako je bivši šef diplomatije dugogodišnji član desničarskog SDS-a bivšeg premijera Janeza Janše. Logar nije zvanično bio kandidat SDS jer bi u tom slučaju imao znatno manje šanse da pridobije podršku birača sa centra.

On je u kampanji nastojao da se distancira od svog partijskog šefa i da prikaže sebe kao umerenog političara, izbegavajući oštru retoriku svojstvenu Janši.

Osim Pirc Musar i Logara, za mesto predsednika Slovenije se u prvom krugu nadmetalo još pet kandidata – Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Izbori su bili svojevrstan test za liberalnu vladu premijera Roberta Goloba. Pobeda Logara bi bila udarac za liberalno-levu koaliciju koja je na izborima u aprilu smenila sa vlasti Janšu. Međutim, kandidat vladajuće koalicije Milan Brglez, član Socijalnih demokrata Tanje Fajon, zauzeo je treće mesto u prvom krugu.

Premijer je odmah posle prvog kruga izrazio podršku Nataši Pirc Musar.

Od proglašenja nezavisnosti 1991. godine, predsednici Slovenije su bili Milan Kučan (1991-2002), Janez Drnovšek (2002-2007), Danilo Tirk (2007-2012) i Borut Pahor (2012-2022).

Funkcija predsednika Slovenije je pretežno ceremonijalna, ali šef države uživa autoritet jer ga građani neposredno biraju. Predsednik Slovenije je vrhovni komandant oružanih snaga i predlaže sudije Ustavnog suda i guvernere centralne banke, dok politiku vodi vlada, preneo je Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…