Nezakonito naplaćuju grejanje preko komšijskog zida

radijator

Vrbas, 09. novembar 2016. (VOICE/Beta) – Nadzorni odbor Javnog komunalnog preduzeća Standard iz Vrbasa, iako je Ustavni sud Srbije presudio da nije nadležan da donosi Pravilnik o pružanju grejnih usluga, usvojio je novi-stari Pravilnik kojim se omogućava naplata "grejanja preko komšijskog zida", piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Indirektno grejanje plaća se u visini 20 ili 30% pune cene grejanja. U udruženju za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" kažu da su mnogi građani žrtve "svojevrsnog haosa" u oblasti koja se, suprotno zakonima, uređuje lokalnim odlukama i aktima.

"Potrošači koji su odlučili da ne žele da se greju preko sistema daljinskog grejanja, prinuđeni su da i dalje na mesečnom nivou plaćaju određeni procenat od pune cene daljinskog grejanja, i to ne samo u Vrbasu već i u drugim vojvođanskim opštinama", navodi VOICE.

Objašnjava se da je reč o "indirektnom grejanju", odnosno grejanju preko instalacija, susednih prostorija ili čak komšijskog zida, u slučajevima kada su se građani ođavili sa sistema daljinskog grejanja, ali im toplane ipak naplaćuju određeni procenat od ukupne cene grejanja.

Ustavni sud je 7. jula ove godine Pravilnik o pružanju grejnih usluga u Vrbasu proglasio nezakonitim u celosti, a inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti podneo je jedan meštanin.

Ustavni sud je naveo da JKP Standard nije ovlašćen da svojim aktom uređuje način i uslove pružanja grejnih usluga, pa je samim tim presuđeno da pravilnik u celosti nije u saglasnosti sa zakonom.

JKP Standard je, međutim, 6. oktobra doneo novi – a zapravo isti – Pravilnik o pružanju grejnih usluga, uprkos odluci Ustavnog suda, pa je sada potrebno ponovo podneti inicijativu Ustavnom sudu, navodi VOICE.

Pravnik Veljko Milić rekao je da oni koji su uslugu "indirektnog grejanja" plaćali mogu tražiti i povraćaj novca.

U Udruženju za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" ocenili su da se ovo pitanje tiče mnogih građana u Vojvodini i Srbiji koji su žrtve "svojevrsnog haosa" u oblasti koja se, suprotno zakonima, uređuje lokalnim odlukama i aktima.

"Iako član 90. Ustava jasno kaže da država štiti potrošače, a Zakon o zaštiti potrošača svakom građaninu daje za pravo da raskine ugovor o pružanju usluga od opšteg ekonomskog interesa, ako nije saglasan sa promenom cene, tarife ili kvalitetom pruženih usluga, u mnogim opštinama u Vojvodini i Srbiji građani plaćaju grejanje preko komšijskih zidova, plafona ili poda, iako su se jasno opredelili za drugu vrstu grejanja", rekao je za VOICE Radomir Ćirilović iz "Prosperiteta".

VOICE je naveo da se u Vrbasu, Rumi i Bečeju indirektno grejanje plaća 30% od pune cene grejanja, a u Sremskoj Mitrovici i Senti 20%.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…